Lugna ner er - Isaksson kan bli vår tredje tyskdödare

FOTBOLL

BREMEN

Ifråga om målvakter är det lätt att se spöken...

Som när ett bandagerat lår nu får normalt balanserade fotbollstyckare att tala om att Rami Shaaban bör ersätta Andreas Isaksson mot Tyskland.

Strax efter ett i natt hade 25 141 personer röstat på Sportbladets nätsida om vem man ville ha i mål på lördag: Shaaban fick 36,6 procent - Isaksson 63,4.

Men nu får ni allt ta och lugna ner er!

En sak kan vi vara överens om: utan en bra målvakt går det aldrig.

Jag kan också hålla med om att varken det första eller andra engelska målet i tisdags såg direkt omöjliga ut.

Men därifrån till att ge Isaksson och den svenska läkarvården skulden till att det inte blev svensk vinst är att gå för långt.

Klokare då att vid andra målet tala om brister i markeringen (Alexandersson) och vid det första hylla en prickskytt (Joe Cole) som efteråt också avslöjade att han tidigt bestämt sig för att testa den svenske målvakten med överraskande skott utifrån.

- Alla är friska, sa förbundskapten Lagerbäck vid det svenska uppsamlingsheatet på Hotel Intercontinental i Köln på onsdagslunchen.

Kalle och Sven har vunnit

Vissa skador kan man mörka. Aldrig en muskelskada på en målvakt.

Räkna alltså med Andreas Isaksson mot Tyskland, och frågan är om "Isak" då blir den tredje målvakt som får vara med om en vinst mot Tyskland i ett mästerskap.

Det är hittills bara Helsingborgs Kalle Svensson (OS 1952 och VM 1958) och Örgrytes Sven Andersson (OS 1988) som fått känna den segerglädjen.

Inte ens vår allra störste Ronnie Hellström fick uppleva det, trots att hans spel i 2-4-matchen 1974 är något av det svettigaste vi sett. Matchen sändes i sin helhet i tysk tv strax före VM, så jag har den färsk på näthinnan.

För övrigt är det just nu ett väldigt skämtande om oss svenskar i tysk radio och tv.

Samtidgt som jag skriver detta visar man på ZDF inte särskilt vackra bilder på vår Uefa-ordförande Lennart Johansson efter att först ha skrattat gott åt "Tommy och Annika", Pippi Långstrumps bästa vänner.

Under dagarna i Köln hörde jag på WDR-radion, Westdeutscher Rundfunk, ett program där man gjorde sig lustig över kung Carl Gustaf "som gick på disco men ändå kom hem nån gång under natten".

Varken särskilt roligt eller upprörande - men förmodligen är det bara början.

I dag är det två dagar till Matchen, och jag är tillräckligt gammal för att minnas tidningen Bild Zeitungs nidreportage om Malmö FF:s och landslagets Bosse Larsson just två dagar före VM-matchen i Düsseldorf den 30 juni 1974; den som vi ledde i halvtid, 1-0, efter Ralf Edströms klassiska volleyträff men som vi förlorade, 2-4.

Raka rör i tyska tidningar

Inga liknelser i Bild Zeitung utan raka rör. Bosse Larsson, som 1966-69 varit proffs i Stuttgart, presenterades under rubriken: "Bo röker, dricker whisky och har mod att se ful ut."

I artikeln kunde tyskarna sedan läsa: "Ingen vill påstå att han är någon skönhet. Och Bo Larsson har säkert sällan upplevt att flickorna hoppat av glädje när han bjudit upp dem till dans. Hans hår är kortklippt som på en gammal preussare. Öronen, som i och för sig är tämligen ansenliga, förefaller därigenom ännu större, och han har något hypnotiserande i sina tätt liggande ögon. Näsan, som är allt annat än klassisk, passar in i bilden."

Jag får nog offra en halv euro i dag på ett inköp av Bild; två dagar före Matchen.

Läs också:

Lasse Sandlin