Stuart Baxter tar över HIF

FOTBOLL

Förre HIF-tränaren Bo Nilsson blir ny sportchef

Foto: TILLBAKA i ALLSVENSKAN Stuart Baxter är tillbaka i svensk fotboll. I dag presenteras han som ny tränare i Helsingborg.

Tränarkarusellen fortsätter i Helsingborgs IF.

Ny tränare för Skåneklubben blir meriterade Stuart Baxter som har skrivit på för 2,5 år.

-Vi har en diskussion med Baxters klubb. Han kan komma inom 2-3 veckor, men i sämsta fall kan det bli först om 2-3 månader, säger HIF:s ordförande Sten-Inge Fredin till SVT Sport.

Fram tills dess att Baxter anländer fortsätter Hans Eklund som huvudtränare

52-årige Baxter tränar just nu japanska Vissel Kobe men för samtal med HIF om när tillträdet som tränare ska kunna ske.

Baxter, som spelade med HIF i mitten på 70-talet, avgick i höstas som förbundskapten för Sydafrikas landslag sedan man misslyckats att kvala in till VM i Tyskland.

Mest känd för den svenska fotbollspubliken är Baxter då han tränade AIK under glansdagarna i slutet av 90-talet. Ett Allsvenskt- och ett Svenska Cupen-guld, kryddat med Champions Leagues-pel blev resultatet.

Men det är inte nog med ändringar i Helsingborgs lagledning där. Utan mer nytt blod tillkommer i lagledningen.

Nye sportchefen tas från MFF

Bosse Nilsson, som nu är lagledare i ärkerivalen Malmö FF, blir ny sportchef i HIF och nuvarande tränaren Hans Eklund blir assisterande tränare tillsammans med Peter Gerhardsson.

62-årige Nilsson återvänder till HIF efter 12 år och tar över jobbet som sportchef efter Hans Carell. Bosse lämnade HIF som huvudtränare 1994.

- Vi är övertygade om att Bosse blir en klar förstärkning i vår organisation med all sin erfarenhet och kontaktnät, säger HIF:s klubbdirektör Paul Myllenberg i ett pressmeddelande.

Henke och Nilsson åteförenas

Nilsson inleder sin tjänst den 3 juli och får därmed vara med i starten med Henrik Larsson som för övrigt var Bosse som upptäckte och satsade på under tiden i HIF.

- Jag har haft 6 fina år med MFF och följt med deras utveckling från Superettan. Det är med delade känslor jag går tillbaka till HIF, men på något sätt känns det som att rötterna sitter här. Det ska bli kul att få vara med och utveckla HIF, säger Bosse Nilsson i ett pressmeddelande.

Stuart Baxter

Jörgen Källström

ARTIKELN HANDLAR OM