– Svennis har inget anfall

FOTBOLL

Sportbladets Simon Bank: Utan Wayne Rooney är England en snabb bil utan ratt

BREMEN

Zlatans väl och ve och ljumske utlämnade åt en laserman – gör det dig lite orolig?

Det kunde varit värre.

Du kunde varit Sven-Göran Eriksson.

Foto: Spelar, spelar inte? Med Wayne Rooney kan England vinna VM. Utan Wayne Rooney är de en snabb bil utan ratt. Det kan, ska man ha klart för sig, räcka för att köra över Sverige – men det räcker inte till VM-guld, skriver Simon Bank. I Englands match mot Trinidad & Tobago gjorde Rooney ett inhopp i andra halvlek.

Det blev en lång lördag i Bremen. Fotbollsspel i två timmar med ben som tränat för en och presskonferens med den svenska landslagsledningen – vilket man aldrig kan träna nog för.

Roligast var när Magnus Forssblad, landslagets egen Mr 100 procent, pratade om hur han ska ordna att Zlatan slipper gå och klämma sig i grenen hela tiden.

– Vi använder det vi tror kan hjälpa honom? och det är en helt vanlig lasermaskin, sa Mr 100 procent.

Laul trodde att såna ser ut som svärd, jag visste inte alls – och det var inte utan att vi skämdes över att inte ha koll på helt vanliga lasermaskiner.

Det bästa med långa VM-dagar är annars att man kan se all fotboll.

Det bästa med fotboll är att se lag avslöjas.

Tjeckien utan Jan Koller var lika uddlöst som jag trodde, de förlorade riktningen i spelet. Baros är också viktig, men det finns många vesslor men bara en eller ett par som Koller.

Italien – darrigt och utspritt

Italien såg ut som världsmästare mot Ghana, men blev enormt nervöst när de mötte en intelligent coach. Bruce Arenas USA spelade tre-fyra fina kortpassningar, och slog långt på kanterna bakom backlinjen. Och Italien avslöjade sig; darrigt, utspritt, tveksamt i presspelet – och med dåligt humör. De Rossi fick Italiens sjätte röda kort i ett VM, Lippi tog ut Totti och satte in Gattuso. Game Over.

Det tog två matcher att avslöja Italien och Tjeckien.

England tog en kvart.

Sven-Göran Eriksson har en målvakt och två mittbackar att vinna VM med. Han har bra ytterbackar. Han har världens kanske bästa mittfält.

Men han har inget anfall, och han har ingen Makelele.

Medan Sverige håller andan vid en helt vanlig lasermaskin står hela Englands dröm om VM och dinglar i ett mellanfotsben från Croxteth.

Räcker inte till VM-guld

Med Wayne Rooney kan England vinna VM. Utan Wayne Rooney är de en snabb bil utan ratt.

Det kan, ska man ha klart för sig, räcka för att köra över Sverige – men det räcker inte till VM-guld. Jag skrev före VM att Svennis behöver en uttalad balansspelare; Frank Lampard måste finnas med när det bränns längre fram, Steve Gerrard måste finnas med precis överallt. England behöver någon som kan vakta huset när de är borta (och det hade varit bra om någon inte heter, låt säga, Jamie Carragher).

Allt det där är ändå ett sekundärt problem för ett land – den moderna fotbollens hemland, om ni minns – som bara har en anfallare med ett register.

Englands två första matcher i detta VM har visat alla lagets skavanker och fel med en så bländande tydlighet att om laget hade varit en leksak så hade FA fått gå ut i annonser och återkallat det. Jo, Svennis har fortfarande en elva med åtta världsspelare – men han saknar en grundläggande egenskap i sitt lag.

England kan bara anfalla framåt.

Det där låter märkligt, jag vet, men häng kvar lite. Vad jag menar är att de har fem spelare som är suveräna på att komma mot eller bakom en backlinje med fart; Cole, Gerrard, Lampard, Owen. De har däremot ingen som kan möta deras löpningar. Ingen väggspelare, ingen bollmottagare. Peter Crouch ska väl ha den rollen, men han är både för vek och för dålig på huvudet för att vinna en kvartsfinal eller en semifinal åt England. De kan hanka sig fram på det sättet, spela oavgjort mot Sverige och slå Ecuador – men de kan inte gå hela vägen.

Mr Eriksson kan bli Sir Eriksson

Svennis har sitt livs chans, en unik möjlighet med en unik generation spelare.

Men utan en spelare som kan vara target, spela vägg, hålla i boll, göra ett par mål är han chanslös.

Svennis har den spelaren.

Han har Wayne Rooney.

Med en hel och stark Wayne Rooney kan Mr Eriksson bli Sir Eriksson, vinna VM och räcka finger åt världens mest ociviliserade presskår. Utan kan han inte det, och det är den frågan han förmodligen kommer att ägna sina dagar och nätter åt i veckan.

Själv tänker jag ägna mig åt att jaga rätt på en sån där helt vanlig lasermaskin. Det vore väldigt roligt om de såg ut som svärd.

???

Läsartävling: Efter USA–Italien funderade jag på vem som är världens bäste tränare som tidigare varit målvakt. Bruce Arena stod en landskamp för USA och är mitt val. Vilka kan utmana? Ochoa Uribe? Dino Zoff, kanske? Vem har jag glömt?

Vinnaren får kärlek och respekt. Eller i alla fall respekt.