Lissabon är en stad i förväntan

FOTBOLL

Lasse Sandlin: Allt talar för Portugal

LISSABON

Efter tre veckor och 30 matcher är vi tillbaka, där vi började.

Med Portugal-Grekland - fast denna ikväll på Estádio da Luz här i Lissabon:

Det är kvällen före den stora festen, och trots att aftonen är sval är Lissabon en stad i väntan.

Allt talar för Portugal utom en liten detalj, den som Sir Bobby Robson nån gång uttryckte så här:

- Vi underskattade dom inte. Dom var bara bättre än vi trodde...

Foto: I EM- premiären jublade grekerna högst. Hur blir det i dagens final?

Egentligen talar alltså allt för Portugal trots att Grekland vann senaste matchen, 2-1, och trots att det i mötet dessförinnan blev 1-1 i Aveiro, november förra året.

Grekisk 1-0-skytt den gången Vassilios Lakis (nr 23 som i premiärmatchen kom in i 74:e minuten i stället för Charisteas) - kvitterat av Deco.

I premiären, och det minns du säkert trots att många mål setts sedan dess, gjordes 1-0 av Georgios Karagounis - han som är avstängd i dag - i 7:e minuten, 2-0 av Angelis Basinas i 51:a medan Cristiano Ronaldos reducering dröjde till in på övertiden.

De har Figo, Deco och Ronaldo...

Allt talar för detta Portugal som inte förlorat en landskamp i huvudstaden sedan 1987.

Dom har Figo och Deco och Cristiano Ronaldo, dom har turneringens bäste försvarare i Ricardo Carvalho, och dom har på bänken den Rui Costa som 32 år gammal nu slagit fast att söndagsmatchen blir hans sista i landslaget.

Hängiven katolik

Dom har satt sitt land i brand och har dessutom haft en dags extra vila. En nog så viktig detalj i en match där vi räknar med mycket springande.

Dom har en coach som redan vunnit 16 titlar, senast VM-guldet 2002 med Brasilien: Luiz Felipe Scolari, i Portugal "Felipao" kallad.

Scolari, en hängiven katolik som numera bor i den eleganta badorten Cascais, har i sin tur sin egen lilla lyckopryl nedpackad i trunken i dag: en statyett av Jungfru Maria av Caravaggio, det skyddshelgon man dyrkar i den del av södra Brasilien där Scolari växte upp, Rio Grande do Sul.

Ok, det religiösa inslaget finns naturligtvis i båda lägren, men hur är det med en eventuell portugisisk underskattning?

Om det nu går att underskatta ett lag som under Otto Rehhagel i tävlingsmatcher spelat 2-2 mot England, 1-0 mot Spanien, 2-1 mot Portugal, 1-1 mot Spanien, 1-0 mot Frankrike och 1-0 mot Tjeckien.

Enda EM-förlusten, 1-2 mot Ryssland, kom när man var favorit.

Grekerna har spelat med hjärtat, javisst. Men man har också spelat hårdare än något annat lag.

Hårda greker

EM-statistiken berättar, att grekiska spelare tacklat 242 gånger - 66 mer än nästa lag, Holland. Det innebär 48,4 per match, slaget endast av Rysslands 165 på tre matcher (55).

Individuellt toppar nr 7 Zagorakis med 47 tacklingar, före holländaren van Bronckhorst på 35 och nr 2 Seitaridis som trea på 32. Dessutom finns både nr 5 Dellas och nr 21 Katsouranis på 10-i-topp-listan och utökar vi listan till de 20 flitigaste tacklarna kommer även nr 19 Kapsis med.

Fem greker på Top 20 - mot bara två portugiser.

Jag står fast vid mitt tips

Senast en hemmanation vann EM var i Frankrike 1984 med Michel Platini och hans övriga musketörer. I dag händer det igen.

Mitt tips står fast sedan i fredags - 2-0 till Portugal - opåverkad som jag är av alla arga meljskrivare som kallar mej omväxlande en avundsjuk liten gris, dyngaskribent, stackars lilla pojke, fetkäft, lilla stackare, jävla fjant, världsmoralens prima ballerina, lilla gök och till sist psykastenisk - ett så svårt ord att jag var tvungen att slå upp det så att jag nu vet det: "ett personlighetsdrag som disponerar för olika psykiska störningar, särskilt hysteri".

Se där, man lär sig något nytt varje dag!

Till sist ett tillrättaläggande.

I fredags råkade jag, sedan Grekland slagit Tjeckien, tycka synd om sprintermästaren Kostas Kenteris som snart ska OS-löpa i sin stad, Aten alltså, men - vem bryr sig..?

Nu påpekar Christos Bounovas, att jag borde veta, att den regerande OS-mästaren på 200 meter inte alls är atenare, utan "Kenteris kommer från Mitilini, storstaden på ön Lesbos".

Lesbisk, alltså...

Hade jag ingen aning om.

Lasse Sandlin