Santos pris: 17 miljoner

Publicerad:
Uppdaterad:

"Köpenhamn visar att de tror på mig"

Nu är den i hamn.

FC Köpenhamn betalar cirka 17 miljoner kronor för Álvaro Santos.

- Prislappen ligger i alla fall en bra bit över tio miljoner kronor, säger ordföranden Sten-Inge Fredin till Sportbladet.

RÄDDAR HIF - EKONOMISKT Álvaro Santos har gjort många mål för Helsingborg. Nu räddar försäljningen av honom det skuldtyngda HIF.
RÄDDAR HIF - EKONOMISKT Álvaro Santos har gjort många mål för Helsingborg. Nu räddar försäljningen av honom det skuldtyngda HIF.

Redan i går avslöjade Sportbladet affären.

I går skrev Álvaro Santos ett femårskontrakt med hårdsatsande FC Köpenhamn. Läkarundersökningen gick smärtfritt och parterna kom snabbt överens.

Försäljningen av Álvaro Santos räddar Helsingborg, men övergångssumman är inte officiell.

Helsingborg och FC Köpenhamn har en överenskommelse om att inte kommentera priset. Men ordföranden Sten-Inge Fredin är nöjd med affären.

Den brasilianske stjärnan tycker att tiden var mogen att lämna Helsingborg. Nu får han enligt Sportbladets källor en årslön på över två miljoner kronor.

- Jag har trivts mycket bra i Helsingborg. Jag vill tacka alla i klubben, alla som hjälpt mig och alla supportrar för en fin tid, säger Álvaro Santos.

"Ekonomin viktig"

Hur avgörande var de ekonomiska villkoren?

- Det är viktigt. Dessutom visar Köpenhamn att de tror på mig. Jag kommer att arbeta hårt för att göra bra ifrån mig.

Affären får HIF:s krisartade ekonomi på fötter.

Är det här räddningen för Helsingborg?

- Naturligtvis är det tråkigt att förlora en så duktig spelare. Vi kommer att kunna amortera en del skulder. Men samtidigt får vi nu också utrymme att förstärka truppen.

Av övergångssumman ska dock Álvaro Santos ha en del. Den brasilianska moderklubben America får också en summa. Liksom Bengt Adolfsson, mannen som i våras bidrog ekonomiskt till att Àlvaro blev Helsingborgs hundraprocentiga ägodel. Helsingborgs del blir knappt tio miljoner kronor.

Har ni hittat en ersättare för Álvaro Santos?

- Vi har sedan tidigare arbetat med att titta på förstärkningar. Att vi förlorar Álvaro förändrar inte vårt rekryteringsarbete.

Kaptenen besviken

Beskedet om Álvaros övergång kom som en chock för spelartruppen. Lagkaptenen Jesper Jansson är besviken.

- Det är tråkigt. Vi visste att han för eller senare skulle försvinna. Men jag trodde att han i så fall skulle gå till en storklubb i Europa. Hoppas verkligen att klubben får bra betalt.

Vad innebär det rent sportsligt?

- För min personliga del är det oerhört viktigt att klubben nu satsar för att vara ett topplag. Nya spelare måste köpas. Det här är ett otroligt avbräck.

Magnus Helander

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN