Den ungerska revolten

Publicerad:
Uppdaterad:

I dag är det 50 år sedan England förlorade "Århundradets match"

1 av 2 | Foto: GETTY IMAGES
GICK TILL HISTORIEN Mörkklädda Ungern, med Ferenc Puskás i spetsen, detroniserade England fullständigt på Wembley. Efter 90 års överlägsenhet fick England en läxa. Ungern vann matchen med 6-3 och skotten med 35-5.

En brittisk tidning, Daily Mirror, kallade redan i förväg mötet för Århundradets Match.

En etikett som andra tidningar snabbt hakade på, och när vi nu passerat sekelskiftet är det fortfarande många som anser, att inget slår den här matchen.

Engelsk fotboll skulle aldrig mer bli densamma efter Ungerns 6-3 mot England på Wembley 25 november 1953.

I dag för exakt 50 år sedan.

England, landet som var fotbollens vagga, hade under 90 år aldrig förlorat en landskamp på hemmaplan annat än mot kusinerna Irland, Nordirland, Skottland och Wales.

Det var då dom kom till Wembley: Ferenc Puskás med sin explosiva vänsterfot, den elegante nickspecialisten Sándor Kocsis, spelgeniet Nándor Hidegkúti som släpande center och den store organisatören - "den levande elektronhjärnan" József Bozsik.

Ett bättre fotbollslandslag än detta har nog aldrig skådats.

Obesegrat i 32 raka landskamper från juni 1950 till VM-finalen i Bern juli 1954 (2-3 mot Västtyskland).

Inför Wembley 1953 såg ett möte mellan Ungern, OS-vinnarna från Helsingfors 1952, och England, "The fathers of football", ut som en jämlik drabbning.

Det visade sig vara något helt annat: Ungern gjorde slarvsylta av England.

Glöm det för England smickrande resultatet, 3-6!

Titta i stället på skottstatistiken: England 5 - Ungern 35!

Efter 90 års överlägsenhet tvingades England nu erkänna att det faktiskt fanns ett annat land som kunde spela bättre fotboll.

Som Tom Finney, normalt en given engelsk anfallare men just denna dag skadad på läktarn, sa:

- Det var som att se kapplöpningshästar mot arbetshästar.

”Dom har inte ens ordentlig utrustning”

I Rogan Taylors bok "Puskás on Puskás" berättar den engelske lagkaptenen Billy Wright hur man redan från början underskattade ungrarna:

"När vi gick ut på Wembley den där eftermiddagen, sida vid sida, tittade jag ned och noterade att ungrarna hade några egendomliga lättviktsskor, nästan som tofflor. Jag vände mig till Stan Mortenson och sa: Vi bör nog klara det här, Stan. Dom har inte ens ordentlig utrustning."

Så fel han hade, Billy Wright, och så snabbt han blev tagen ur sin villfarelse. Det tog bara drygt en minut innan Nándor Hidegkúti sprang sig fri på Jozsef Bozsiks genomskärare och sköt 0-1 bakom Gil Merrick. Då hade engelsmännen inte ens fått känna på bollen.

Jackie Sewell kvitterade men Hidegkúti svarade med att göra 1-2; pass Kocsis.

I 24:e minuten kom målet som inte bara betydde 1-3 utan som för evigt gav Puskás en plats i fotbollens Pantheon, och den ungerske radiokommentatorn György Szepesi föreslog till och med, att där borde sättas upp en tavla som minne av Puskás dragning. Czibor hade från högerkanten slagit en crossboll mot bortre stolpen dit Puskás var på väg, liksom även Billy Wright.

- Han trodde nog jag skulle vända inåt, har Puskás berättat.

- Men hade jag gjort det, så hade han tagit med sej både boll och mej ut från planen och upp på läktarn.

Istället drar Puskás bollen bakåt med sulan på sin vänsterfot, och sen Wright farit förbi i full fart trycker Puskás upp bollen i nättaket; 1-3.

I The Times skriver Geoffrey Green dagen efter: "Wright for förbi Puskas som en brandbil på väg till fel eldsvåda."

Historisk uppställning

Det var första gången världen såg ett lag spela med ett system som påminde om 4-2-4: en offensiv halvback (Bozsik) och en släpande center (Hidegkúti) på mitten framför en fyrbackslinje och bakom en fyrmannakedja.

Ett spel med direktpassningar och byggt på att spelarna sprang som värst när de inte var nära bollen. För att tala med Puskás:

- En bra spelare spelar även när han inte har bollen.

Till den delen av denna historia hör att det var dom andra som sprang, medan Puskás slog 40-metersbollarna på fötterna på dom springande.

Sedan den stora dagen för 50 år sedan har Ungern spelat ytterligare sex matcher mot England på Wembley. Resultat: sex ungerska nederlag, 1-12 i mål.

Så nog var det bättre förr...

Åtminstone i Ungern och åtminstone vad beträffar den ungerska fotbollen.

Förresten: året därpå, 23 maj 1954, skulle England ta revansch i Budapest för de 3-6.

Hur det gick?

7-1 till Ungern.

Hattrick av Hidegkúti

Lasse Sandlin

Publicerad: