”Jag skulle aldrig lämna som bosman”

FOTBOLL

Christoffer Nyman vill ge tillbaka till IFK Norrköping

1 av 2

ABU DHABI. Många tänker bara på sig själva.

Inte Christoffer Nyman.

– Jag skulle aldrig kunna lämna som bosman. Man vill ju ge tillbaka, säger IFK Norrköpings anfallare med ett år kvar på kontraktet.

IFK Norrköping har fem spelare med på januariturnén: Nicklas Bärkroth, Linus Wahlqvist, Alexander Fransson, Emir Kujovic och Christoffer Nyman. De tre sistnämnda får chansen från start när Sverige i dag möter Estland i Abu Dhabi. Framgångarna har givetvis fått utländska klubbar intresserade. Alexander Fransson är redan såld till Basel, och inom kort lär även Emir Kujovic byta arbetsgivare.

– Det är väl så det funkar inom fotbollen. Det blir så att de bästa spelarna lämnar. "Alle" gick till Basel. Vem vet: det händer kanske mer grejer, säger Christoffer Nyman.

"Vill inte lämna som bosman"

IFK Norrköping hade konkreta bud från såväl holländska Groningen som turkiska Osmanlispor under sommaren, men valde att tacka nej för att vara med under höstens guldstrid.

– Och det gick ju bra... Men visst: det var bra alternativ som jag hade.

Vad händer nu?

– Jag har ett år kvar, så jag har inga planer direkt. Vi får vänta och se.

Nyman har inlett diskussioner med klubben om en eventuell förlängning, men vill samtidigt gärna spela utomlands. En sak är dock säker: Norrköpingskillen, som stått i klacken under uppväxten, kommer inte lämna "Peking" utan att klubben får ordentligt betalt.

– Jag vill inte lämna som bosman. Det vill jag inte.

"En jobbig jävel"

Du är inte den typen?

– Nej, jag är inte typen som gör det. Jag skulle inte kunna göra det mot klubben. Vi är många Norrköpingskillar och de har tagit hand om oss väldigt bra. Man vill ju ge tillbaka och sen vara välkommen hem igen.

Mot Estland bildar Nyman anfallspar med Emir Kujovic.

– Vi känner ju varandra väldigt bra. Han är lätt att spela med.

Varför?

– Han är en väldigt duktig fotbollsspelare. Vi har ju spelat ihop hela säsongen och känner varandras styrkor.

Han behöver en rörlig typ bredvid sig?

– Haha, ja. En jobbig jävel som springer mycket. Och det passar mig bra.

  Fotnot: Matchen sänds i TV4 och avspark är 16.45.

SÅ STÄLLER SVERIGE UPP MOT ESTLAND

(4-4-2)

Karl-Johan Johnsson, FC Randers.

Ingen av de ordinarie landslagsmålvakterna får speltid just nu. Erik Hamrén är orolig – och det kan öppna upp i EM-truppen för en av danska ligans absolut bästa målvakter.

■ ■ ■

Anton Tinnerholm, Malmö FF.

Kniper som väntat högerbacksplatsen före Emil Salomonsson. Internationellt meriterad och siktar stenhårt på en plats i EM-truppen.

Sebastian Holmén, Elfsborg.

Fysisk komplett mittback med en underskattad uppspelsfot. Blir en viktig kugge i det här unga laget.

Emil Bergström, Djurgården.

Disciplinerad mittback som kommer långt på sin föredömliga inställning. Atletisk och lojal. Kämpar om en plats i OS-truppen.

Adam Lundqvist, Elfsborg.

Konkurrensen om vänsterbackplatsen är inte mördande. Unge Pa Konate får sitta vid sidan när Elfsborgs offensivt skicklige Lundqvist tar startplatsen.

■ ■ ■

Marcus Rohdén, Elfsborg.

Han får inte plats på centralt mittfält, men Erik Hamrén vill hemskt gärna ha med Rohdén i laget. Lösningen: en ovan plats på högermittfältet, men Rohdén är en spelare som löser det mesta.

Alexander Fransson, IFK Norrköping.

Svensk fotbolls stora stjärnskott. Nyligen klar för storklubben FC Basel och en hårt arbetande mittfältare med ett utsökt passningsspel.

Gustav Svensson, IFK Göteborg.

Nosar på en plats i EM-truppen. Gustav Svensson dammsuger mittfält som få andra – och har goda chanser om storformen håller i sig under våren.

Viktor Claesson, Elfsborg.

Det verkade länge som om Kerim Mrabti skulle starta – men alltid like spännande och kreative Claesson tar platsen. Kommer troligen få en relativt fri roll från vänster.

■ ■ ■

Emir Kujovic, IFK Norrköping.

Blir inte kvar i svensk fotboll länge till. Skyttekung och en spelare som alltid avslutar enkelt – och därmed bra. Kämpar om en plats i EM-truppen.

Christoffer Nyman, IFK Norrköping.

Erik Hamrén hoppas få ut det mesta av "Pekings" succéduo. Emir Kujovic behöver en rörlig spelare omkring sig – och då är Christoffer Nyman helt rätt man. Löper smart, avslutar allt bättre och är en extremt nyttig forward.

■ ■ ■

Avbytare:

Patrik Carlgren, Jacob Rinne, Nicklas Bärkroth, Gustav Engvall, Sebastian Eriksson, Melker Hallberg, Mikael Ishak, Pa Konate, Kerim Mrabti, Joakim Nilsson, Emil Salomonsson, Linus Wahlqvist.

ARTIKELN HANDLAR OM