Erkänner mutor inför VM 1998 och 2010

Tidigare Fifa-delegaten Chuck Blazer ska även ha erkänt bedrägeri och pengatvätt

Fifa-skandalen växer för varje dag.

Nu har ett dokument offentliggjorts där förre Fifa-höjdaren Chuck Blazer erkänner att mutor även förekom när Frankrike fick VM 1998 och Sydafrika 2010.

"Jag tillsammans med andra kom överens om att ta emot mutor", säger han i dokumentet, enligt BBC.

I tisdags landade bomben att Fifa-presidenten Sepp Blatter avgår från sin post, och i går kom rapporter om att flera andra Fifa-toppar är efterlysta av Interpol.

Nu har även ett dokument från de förberedande rättegångsförhandlingarna med Chuck Blazer släppts, tidigare Fifa-topp och generalsekreterare för Concacaf (fotbollsförbundet för Nord- och Centralamerika samt Karibien).

Erkänner mutor

Han satt även med i Fifas exekutiva kommitté och ett av hans ansvarsområden var valen av värdnationer för världsmästerskapen. I dokumentet – som är från 2013, men offentliggjorts först nu –  erkänner Blazer att han, samt flera andra medlemmar i exekutivkommittén, tog emot mutor i samband med när Frankrike fick VM 1998 och när Sydafrika tilldelades mästerskapet fyra år senare.

"Jag och andra i Fifas exekutiva kommitté kom överens om att ta emot mutor i samband med valet av Sydafrika som värdnation för VM 2010", säger Blazer i dokumentet, enligt Sky Sport.

"Tillsammans med andra kom jag överens om att genomföra minst två typer av svindleri. Omkring 1992 kom jag bland annat överens om att underlätta godkännandet av mutor när det gällde värdnationen för VM 1998.

Tog emot över 150 miljoner dollar

Men vem som ligger bakom mutorna när länderna fick mästerskapen framgår dock inte i dokumentet.

Förra veckan åtalades 14 personer av det amerikanska justitiedepartementet och står anklagade för utpressning och penningtvätt.

Fyra andra har redan åtalats, däribland Chuck Blazer, och tillsammans ska de ha accepterat mutor för 150 miljoner dollar under en 24-årsperiod.

Rapporter kommer också från Reuters om att FBI:s omfattande korruptionsutredning av Fifa har utvidgats.

Enligt en anonym poliskälla till nyhetsbyrån ska den amerikanska säkerhetspolisen också undersöka tilldelningen av de två kommande VM-turneringarna, Ryssland 2018 och Qatar 2022.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN