Skulle haft Sanchez, Sterling & Dele Alli

avPatrik Brenning

FOTBOLL

Rodgers kritiserar Liverpools transferkommitté

1 av 3 | Foto: TT
Alexis Sanchez, Arsenal.

Vad gick fel för Brendan Rodgers i Liverpool?

I en intervju med Sky Sports talar 42-åringen ut och pekar fingret mot den redan hårt ifrågasatta transferkommittén.

– Klubbens modell är annorlunda eftersom ägarna har en strategi att ta in unga spelare för att se dem utvecklas och säljas vidare, säger Rodgers till Sky Sports.

Foto: TT
Brendan Rodgers.

Brendan Rodgers fick sparken från Liverpool den 5 oktober efter tre titellös år som manager för klubben. Närmast kom 42-åringen säsongen 2013/14 när laget slutade tvåa i tabellen bakom Manchester City.

Säsongen efter hoppades Rodgers bygga vidare på sin modell, skräddarsydd efter superstjärnan Luis Suarez, men fick istället se anfallaren säljas till Barcelona. Nu pekar tränaren fingret mot klubbens tränarkommitté som han menar snarare jobbade med att hitta framtida pengamaskiner än avgörande nyckelspelare.

”Utveckla och sälja vidare”

– Klubbens modell är annorlunda eftersom ägarna har en strategi att ta in unga spelare för att se dem utvecklas och säljas vidare. Många av spelarna som värvades in var 24 år eller yngre. Som tränare blir du alltid den ansvarige utåt men det finns en transferkommitté på plats, killar som jobbar väldigt hårt. Det var alltid gemensamma beslut och aldrig så att jag hade sista ord. Det är svårt om du vill ha in en spelare men han inte finns på deras lista för då måste du ta någon annan, säger Rodgers till Sky Sports.

I intervjun avslöjar Rodgers nu att han trodde att han skulle få Barcelonas Alexis Sanchez som ersättare till Luis Suarez när anfallaren såldes till Barcelona 2014. Men när sommaren var över hade chilenaren hamnat i Arsenal och Liverpool presenterade istället Rickie Lambert och Mario Balotelli från Milan.

– Vi behövde en spelare som kunde pressa längst fram i planen; det var inte bara en målskytt vi var ute efter eftersom Luis Suarez hade gett oss så mycket mer. Efter en vänskapsmatch mot Milan fick jag frågan och då tyckte jag inte att Mario passade den profil vi jagade. Men när sommaren led mot sitt slut hade vi svårt att hitta den spelare vi var ute efter och ägarna trodde att han var en spelare jag kunde utveckla. Han är stor talang, inget snack om saken när du ser honom på träningsplanen varje dag då han är lång, stark och har en fantastisk teknik. De trodde att vi fick en spelare värd 50 miljoner pund (615 miljoner kronor) för 16 miljoner (knappt 200 miljoner kronor). När ägarna vill att du väljer den har du inget val. Du gör ett försök.

”Trodde vi skulle få honom”

– Men den största smällen var att vi trodde att vi skulle få Alexis Sanchez och att han skulle vara en perfekt ersättare i det pressande spelet vi spelade. Vi trodde att han skulle vara perfekt och att det skulle bli en smidig övergång när Rickie Lambert också kom in och gav oss ett alternativ om vi behövde något annat i spelet. Men vi fick inte Alexis Sanchez och det satte en enorm press på Rickie när han egentligen inte var vår plan. Vi var tvungna att ta in någon och Mario var en stor talang och just då hade vi egentligen inte något val. Det var något som inte fungerade för oss och det blev kostsamt.

Rodgers avslöjar också att Liverpool var nära men misslyckades med att både förlänga Raheem Sterlings kontrakt och köpa underbarnet Dele Alli innan Tottenham slog till. Uttalanden som kommer sätta ytterligare press på Liverpools redan kritiserade transferkommitté.