Al Hakim lägger ned sin Facebook-sida

FOTBOLL

"Jag hinner inte med helt enkelt"

Foto: Foto: Bildbyrån
Mohammed Al-Hakim

Domaren Mohammed Al-Hakim har blivit hyllad efter att han valde att starta upp en Facebook-sida för att ha en öppen dialog med supportrar.

Men nu väljer han i stället att avsluta sidan.

– Det blev för stort helt enkelt, större än vad jag trodde att det skulle bli och jag hinner liksom inte med, säger han.

Domaren Mohammed Al-Hakim valde att starta upp en Facebook-sida för att skapa en öppenhet och dialog inom fotbollen.

Sidan spreds sedan över hela världen med artiklar i bland andra The Guardian, Mirror och amerikanska Huffington Post.

Men nu väljer Al-Hakim att lägga ner sidan trots att han inte ens haft den uppe i två veckor.

– Jag trodde att det skulle bli positivt för annars hade jag inte skapat sidan. Men jag trodde inte att det skulle blå så här stort och att det skulle nå utanför landets gränser. Men så fort det lämnade Sverige tyckte jag att det blev för mycket, säger han när Sportbladet når honom.

"Jag kan inte göra det halvdant"

Al-Hakim menar att det inte går att sköta sidan samtidigt som han har ett jobb och en domarkarriär att sköta.

– Jag fungerar så som människa att när jag går in för en sak så gör jag det med hundraprocent. Jag kan inte göra det halvdant och så är det med allt jag gör. Ska jag hålla på med sidan så hade jag fått göra det dygnet runt i princip.

Tror du att du kan dra igång det igen senare?

– Jag tror inte det, det är om jag skulle anställa någon men det har jag inte lust med heller. Jag har aldrig jobbat med Facebook förut och aldrig haft ett konto där. Det här var första gången någonsin som jag var i FB-världen och jag hade inte någon koll på hur stort det var egentligen.

Hur har responsen varit?

– Det har nästan bara varit varit positivt, några negativa har det varit men så är det alltid.

Det är alltid roligt att få en positiv feedback från allmänheten och om de som tittar på tycker jag gör ett bra jobb så är det förstås kul.

Öppet för domarna i Sverige

I många länder får ofta domarna inte uttala sig om matcher till varken media eller allmänheten och det är likadant med europamatcherna som Uefa har hand om.

Men i Sverige är det mer öppet vilket han uppskattar.

– Jag tycker det är bra att vi har det som vi har här och jag jobbar ju dagligen med lagen, spelarna, ledarna och media och jag tycker inte det finns någon anledning att inte kunna prata. Sen förstår jag Uefa också att om jag åker iväg och dömer en match i Europa så är jag där och dömer min match och sen kommer jag inte dit på bra länge och ingen känner dig på samma sätt. Här hemma i Sverige är det bara ett jobb och då blir det lite annat.

Drömmer om CL

Al-Hakim är bara 30 år och gör sitt första år som FIFA-domare.

– Det är mitt första år och då börjar man med de lägre europamatcherna som U17, U19 och så dömde jag en kvalmatch till Europa League nu och det är där jag börjar. Jag får samtidigt åka med de större domarna i Sverige och vara med som fjärdedomare.

Vad har du för drömmar som domare?

– Min dröm är att döma i Champions League eller ett stort mästerskap. Det har jag som ett stort mål och sedan får man se om jag lyckas ta mig dit.

ARTIKELN HANDLAR OM