Frispark räddade IFK – en match från EL

Foto: TT
FOTBOLL

GÖTEBORG. Mads Albaeks drömmål gör att även drömmen om Europa League lever vidare för IFK Göteborg.

– När jag träffade bollen kände jag direkt att det skulle bli bra, säger dansken.

Qarabag från Azerbajdzjan har spelat i Europa Leagues gruppspel två säsonger i följd och nått playoff flera år dessförinnan.

Det syntes på Gamla Ullevis plan när gästerna långa stunder dominerade stort i bollinnehavet mot IFK Göteborg.

– Vi visste att det skulle se ut så, det var enligt planerna även om vi hamnade lite för långt ned på egen planhalva, säger tränaren Jörgen Lennartsson. Men det viktigaste för oss var att hålla nollan.

Trots det stora bollinnehavet skapade Qarabag inte så många målchanser.

IFK Göteborg var farligt på de fasta situationerna.

Emil Salomonsson och Mads Albaek ställde upp sig för en frispark i bra läge 14:e minuten. Då drog högerbacken bollen tätt utanför.

Drömmål på frispark

När ett liknande läge uppstod efter 56 minuters spel var det danskens tur att försöka.

– Jakob (Ankersen) och jag står ofta och nöter på frisparkar efter träningarna. Då sitter de väldigt ofta, säger Albaek,

– Men det är mycket som ska stämma när det väl är match och man får de lägena.

– Det som var bra var att den låg lite längre ut så att man kunde få lite fart på bollen. Är det närmare så måste man vara försiktigare. Jag ville bara få fart på bollen. När jag träffade bollen kände jag direkt att det skulle bli bra.

– Två, tre sekunder senare så var det mycket glädje och känslor i kroppen, säger Mads Albaek. Går vi vidare till gruppspelet så är det det viktigaste målet jag gjort i karriären.

Hur ser du på returen?

– Det blir jobbigt. Vi fick springa väldigt mycket i dag, där får vi nog springa ännu mer. Kan vi göra ett mål där så kan det bli riktigt bra. Det viktigaste var att vi höll nollan här och gjorde en bra match defensivt.

”Årsbästa”

Mads Albaek hyllade hela IFK Göteborgs arbetsinsats – och publiken, trots att bara 11 458 åskådare hade kommit till Gamla Ullevi i det som troligen var Blåvitts viktigaste match på mycket länge.

– Insatsen var årsbästa. De som var här gjorde det grymt, men jag förstår inte hur vi inte kan ha fullsatt när vi spelar en plats i Europa Leagues gruppspel, säger Albaek.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM