Världen: Det blir succé, Zlatan

FOTBOLL

11 av 16 experter är övertygade – precis som gamle Ajax-bossen

1 av 2 | Foto: Foto: SCANPIX
Leo Beenhakker och Zlatan när han presenterades för Ajax.

MANCHESTER. Fotbollsexperter i England, professorer, många fans och journalister runt om i världen är i stort sett eniga – Zlatan Ibrahimvovic i Manchester United blir en succé.

Cirkeln sluts när han under söndagen debuterar i ligan dit han var på väg för 15 år sedan.

– Det blir en perfekt avslutning på hans saga, säger Leo Beenhakker till Sportbladet.

Foto: TT
Blir det Zlatan–succé i United? De flesta experter tror det.,

De flesta som kan sin Zlatan vet hur det gick till när den då 19-årige anfallaren hade slagit igenom i Malmö FF.

Flera av Europas storklubbar hade fått upp ögonen för jättetalangen. En av dem var Arsenaltränaren Arsene Wenger.

Men Ibrahimovic tackade nej till fransmannens erbjudande om en flytt till London eftersom den innehöll ett villkor:

– Zlatan provtränar inte, förklarade Zlatan senare nobben till Arsenal.

Det blev Holland i stället för Premier League. Då.

– Jag visste att Zlatan hade varit hos Wenger i Arsenal på besök. Men jag lyckades övertala Zlatan att det skulle vara bättre för honom att spela fotbollen i Holland och Ajax för en spelare i början av sin karriär, säger Leo Beenhakker, numera pensionerad tränare och klubbdirektör, till Sportbladet.

”Känns som jag följt honom i evigheter”

Men nu, 15 år senare, sluts cirkeln när Ibrahimovic debuterar i Premier League, borta mot Bournemouth.

Vad tror du om Zlatans säsong i Manchester United?

– Vad ska jag säga om honom? He's still going strong! Det känns som jag följt honom i evigheter…

– Han är ett fysiskt och mentalt underverk. Det förvånade mig inte att Manchester United och speciellt Mourinho ville ha honom. Jag är övertygad om att han kan hjälpa Manchester United att lyckas igen, säger Beenhakker.

Tidigare tveksamma pundits i engelsk media har svängt och när Sportbladet frågar en större grupp globala fotbollssreportrar pekar svaren i stort sett bara åt ett håll – succé för Zlatan.

– Zlatans prestationer under de två senaste säsongerna gör att jag inte är orolig över hans fysiska status, säger Beenhakker.

Hur kan du, och många andra, vara så säkra?

– Jag kan bara tala för mig själv. Jag känner Zlatan. Han har psyket som krävs och han har fortfarande en enorm drivkraft att vara den bäste, att vara viktig för laget. Zlatan är fortfarande Zlatan.

”Det är fantastiskt”

Blir det viktigt för Mourinho att förklara för fans och media på ett pedagogiskt sätt att Zlatan inte kommer jaga motståndarförsvarare och bollen så som många i England kanske förväntar sig att en anfallare ska göra?

– Självklart! Ibland måste man skydda vissa spelare, se till att de inte behöver göra den typen av smutsigt jobb. Zlatan ska inte lägga sin energi på att återvinna bollen, på att pressa. Zlatan ska använda sina krafter i och kring motståndarnas straffområde. Det är där man får ut maximalt av honom.

– Framför allt är han den som kan göra mål utan att det existerar en målchans från början. Det är en unik kvalitet han har, säger Beenhakker.

Vilka känslor har du när han debuterar i Premier League?

– Att han har haft en otrolig karriär och spelat i de största ligorna, för de största klubbarna. Det är fantastiskt att han nu avslutar karriären på den allra största scenen, i Premier League, i en sådan klubb som Manchester United, säger Leo Beenhakker.

ARTIKELN HANDLAR OM