”Är inte bra för svensk fotboll”

FOTBOLL

Ute ur CL – nu kan Norge gå om

Norrköping är ute ur CL trots seger, 3-2, i returmötet mot Rosenborg.

Nu kan Norge gå om Sverige på Uefas ligarankning.

– Det är inte bra för svensk fotboll, säger experten Bosse Petersson i Viasat Fotboll.

”Peking” hade kniven mot strupen inför returen hemma på Östgötaporten efter 1-3 i första mötet.

Och man fick sämsta tänkbara start.

Veteranen Andreas Johansson hamnade på efterkälken i eget straffområde, fällde Christian Gytkjær bakifrån och fick straff emot sig.

”Väldigt märkligt”

Men först efter att huvuddomaren fått order av sin assistent.

– Domslutet är inte felaktigt, men det är väldigt märkligt att huvuddomaren – som står närmare situationen – vädjar ut till linjedomaren, som i sin tur redan har påbörjat en löpning upp mot offsidelinjen. Det känns konstigt, sa Viasat Fotbolls expert Bosse Petersson.

Tidigt in i den första halvleken kom även 2-0 för Rosenborg och mästarmötet mellan Norge och Sverige såg ut att få en solklar vinnare.

Galen vändning

Då, plötsligt, kom vändningen.

Stekhete Sebastian Andersson nätade för fjärde matchen i följd, Christoffer ”Totte” Nyman kvitterade till 2-2 och i den 77:e minuten fullbordade samme Sebastian Andersson vändningen till 3-2.

– Vi tappade fokus. Det är för dåligt. Det var inte bra. Det var illa. Det kan inte gå till så. Jag kunde inte i min vildaste fantasi tänka mig att vi skulle kunna släppa in fem mål på en halvtimme, men man blev orolig, säger Rosenborgs stjärna Mike Jensen.

Norrmännen var i gungning, publiken Östgötaporten började drömma om ett CL-mirakel, men det kom inga fler mål och därmed står Sverige utan representation i Champions League säsongen 2016/17.

– De var ganska mycket bättre än oss i första matchen, men vi var ganska mycket bättre i dag. Vi kunde lika väl ha gått vidare, säger Sebastian Andersson i Viasat Fotboll.

”Inte bra”

Förlusten innebär att Norge kan gå om Sverige på Uefas ligarankning.

Sverige ligger just nu på 18:e plats, Norge på 20:e.

– Det är inte bra för svensk fotboll. Det är en förlust i ett kval mot ett Rosenborg som vi ändå trodde skulle vara möjligt för detta Norrköping, säger Bosse Petersson i Viasat Fotboll.

Rosenborg möter Apoel Nicosia i tredje kvalomgången.

Se fler highlights här - Sportbladet i samarbete med Viasat

Se alla highlights på viasatsport.se