Sparkade tränarnas kritik mot klubben

FOTBOLL

Umeås sparkade ledare: "Kan inte tyst acceptera!"

Spelarna hotar med att lämna.

Och Umeås tränartrio vädrar nu öppet sin irritation mot den egna styrelsen och ordföranden efter att ha fått sparken.

"Den behandling vi har fått är inte någonting som vi bara tyst kan acceptera", skriver de i ett öppet brev på vk.se.

– Det här låter helt främmande för mig, svarar ordförande Anderz Andersson till Sportbladet.

Det var under måndagsmorgonen som ett pressmeddelande skickades iväg från Umeå IK:s ordförande Anderz Andersson.

Den damallsvenska nästjumbon meddelade att man sparkar huvudtränaren Maria Bergkvist och hennes två assistenter Joakim Blomqvist och Johan Norberg.

– Vi har inte nått de resultat vi vill, sa Anderz Andersson till Sportbladet.

Bland spelarna var kritiken stor och flera gick öppet ut och berättade att de nu tvekar om en fortsättning i klubben.

"Smärtar att kritisera"

De sparkade tränarna valde att vädra sina känslor i ett öppet brev på vk.se. Enligt trion fick de beskedet via tidningar.

"Vi anser att den behandling vi fått från klubbens styrelse och särskilt dess ordförande Anderz Andersson inte är någonting som vi bara tyst kan acceptera. Det är inte utan noga överväganden som vi skrivit detta brev. Detta eftersom det smärtar oss att kritisera personer som är verksamma i den klubb som ligger oss närmast hjärtat", står det bland annat i brevet.

I brevet skriver tränarna att man haft förståelse för att klubben vill dra ner på omkostnaderna och istället satsa på egna talanger.

Men också att man med den bakgrunden, plus mängden skador i år, utgått från att "kravet" enbart är att hålla laget kvar i ligan.

"Att klubbens ordförande mot bakgrund av detta efter några förluster väljer att kalla in huvudtränaren Maria Bergkvist till ett samtal och hota henne med sparken om hon inte börjar vinna matcher med motiveringen att det är så det går till i elitfotbollen känns för oss inte ok."

Och så fortsätter kritiken.

Andersson vill inte kommentera

Men när Sportbladet når Anderz Andersson säger han att han varken tagit del av det brevet eller spelarnas kritik.

– Jag är i Norrbotten, med oklippta gräsmattor och har tagit tag i det. Jag har semester och inget internet här uppe.

Men det är ju en rätt massiv kritik mot dig nu. Vad säger du om mötet med Maria och det påstådda hotet?

– Det har jag inte sagt, det låter helt främmande.

Tränarna skriver att de fick beskedet om sparken via tidningar. Vad säger du om det då?

– Det är också helt fel. Jag har skickat mejl till deras mejladresser vid två tillfällen, senast i går, där jag undrade om vi kunde träffas klockan nio på morgonen i dag i klubblokalen. Ingen var där och när jag ringer Maria svarar hon inte. Jag skrev ett nytt brev i dag och undrade varför de inte kom till mötet och de har inte svarat.

Det låter inte som att ni har en så bra relation?

– Det kanske beror på att det är semestertider. Jag kan inte förstå varför de mejlen inte gått fram.

Tycker du själv att du hanterat det här på ett bra sätt? Du ger beskedet mitt i din egen semester till exempel.

– Det finns alltid saker man kanske skulle gjort på ett annat sätt när man har facit i hand. Men jag har haft kontakt med de tidigare och inte undanhållit något. Det är inte jag själv som tagit det här beslutet, det borde vem som helst fatta.

"Låter helt främmande"

De skriver i brevet att de gav ett ultimatum, efter ditt samtal med Maria, om att lämna självmant direkt eller att ni skulle låta de vara kvar hela hösten ut. Varför bröt ni den överenskommelsen nu?

– Det där låter också helt främmande för mig. Jag kommer att ge en kommentar till allt som skrivits när jag är tillbaka imorgon. Ring imorgon kväll igen.

"Detta ultimatum ställde vi på grund av att vi ser stora chanser att göra en bra höst eftersom de yngre talangerna hela tiden blir bättre plus att Hanna Folkesson, Jenny Hjohlman, Lina Hurtig, Hanna Glaas, Johanna Nyman kommer vara friska till hösten. Fem spelare som garanterat kommer lyfta dagens UIK några nivåer. Vi fick besked efter detta att de ville ha kvar oss. Kort efter detta säger man upp sportchefen och några veckor senare får vi tränare läsa i tidningen att vi fått sparken. När ordförande uttalar sig i tidningen om att bli en mer professionell klubb klingar det lite falskt för oss…” står det i tränarnas brev.

LÄS BREVET I SIN HELHET PÅ VK.SE HÄR!