Ronaldo anklagad för skattebrott

Publicerad 2016-12-02

Använde företag i Irland för att slippa högre skatt

Här är läckan som skakar fotbollsvärlden. 

Enligt tyska tidningen Der Spiegel har bland andra Cristiano Ronaldo under flera år gömt undan pengar i ett skalbolag på Brittiska Jungfruöarna.

Summan ska enligt tidningen uppgå till hela 75 miljoner euro.

På torsdagen uppgav spanska tidningen El Confidencial att Cristiano Ronaldo använde ett företag i Irland för att undvika högre skatt i Spanien för många av hans kommersiella affärer.

El Confidencial publicerade länkar till ett dokument som tycks visa att Ronaldo använde bildrättigheter från ett företag i Dublin, för att ingå ett avtal 2012 med en saudiskt mobiltelefonföretag.

I Spanien skulle Real Madrid-stjärnan betala 43,5 procent i skatt, jämfört med Irland som har den lägsta skatten i EU (12,5 procent).

Agenten förnekar

Anklagelserna har tagits upp av Ronaldos agent som förnekar och fördömer uppgifterna om hans klient.

”Varken Cristiano Ronaldo eller Jose Mourinho har någonsin varit inblandade i ett rättsligt förfarande om att begå ett skattebrott. Varje antydan till anklagelse mot Cristiano Ronaldo eller Jose Mourinho över att begå ett skattebrott kommer att rapporteras till de rättsliga myndigheterna och åtalas”, skriver agenten i ett pressmeddelande.

Miljoner dokument

Det är genom hemsidan Fotboll Leaks, som kommit över 18,6 miljoner dokument (däribland kontrakt, mejl och excelfiler), som det avslöjas att flera stjärnor inom den europeiska toppfotbollen, däribland Ronaldo, har gömt tillgångar undan skatt. Enligt bland annat franska Mediapart har även Radamel Falcao och José Mourinho gömt pengar undan beskattning genom ett så kallat skalbolag på de Brittiska Jungfruöarna.

Enligt Der Spiegel, en av flera europeiska tidningar som tagit del av läckan, ska Ronaldo ha flyttat summor på cirka 75 miljoner euro, motsvarande cirka 735 miljoner svenska kronor.

Mer att vänta

Publiceringen är en del i omfattande granskning som genomförts av European Investigative Collaborations och kommer att fortsätta de kommande dagarna.

Reals tränare Zinedine Zidane fick frågor om brottsmisstankarna mot Ronaldo på presskonferensen inför lördagens stormatch mot Barcelona – men tror inte att de påverkar stjärnan.

– Han är professionell och vet hur han ska förbereda sig inför matchen. Det viktiga för mig är att han behåller sin energi och hunger, det är det viktiga för gruppen, säger Zidane.

Under de senaste åren har fotbollsspelare som Leo Messi, Javier Mascherano och Neymar anklagats för skattebrott, i samband med att Panamadokumenten läcktes i april 2016.