Oavgjort i allsvenska kvaldramat

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

FOTBOLL

HALMSTAD. Helsingborg var på väg mot en vinst efter ett drömmål från Adam Eriksson.

Men ett självmål från Fredrik Helstrup gav Halmstads BK 1-1.

– Det är surt att släppa in ett mål så sent, säger Adam Eriksson till Sportbladet.

– Spräcker vi nollan där kommer de känna stress, säger HBK:s Sead Haksabanovic inför returen på Olympia.

Det första kvalmötet var fartfyllt och chansrikt. Och returen på Olympia på söndag känns öppen efter 1-1 i Halmstad.

– Jag är väldigt nöjd med väldigt mycket. Speciellt första halvlek när vi spelar som vi kan. I andra är vi inte riktigt bra i samband med utvisningen, men det är moral och styrka av killarna ändå och vi är väldigt sugna på att åka till Olympia på söndag, säger Janne Jönsson efter matchen.

HIF-tränaren Henrik Larsson:

– De är hetare ur startblocken än vad vi är i dag. Med lite oflyt kunde vi legat under redan efter första halvlek. Jag tycker att vi gör det lite bättre i andra halvlek, där vi sätter de lite längre bollarna och får känna hur det är att försvara med näsan mot eget mål. Vi kunde gjort ett mål innan Adam bombade in den. Men jag tycker det är onödigt att vi släpper in målet. Det är gjort, det är hänt och vi vet vad vi måste göra på söndag, säger Henrik Larsson.

Ribbträff av supertalangen

Halmstads BK, trea i superettan den här säsongen, inledde i ett högt tempo och tryckte tillbaka Helsingborgs IF. Hemmalaget radade upp målchanser.

Fredrik Olsson skottfintade bort HIF:s försvar, men avslutade svagt rakt på målvakten Matt Pyzdrowski. Och några minuter senare hade HBK-talangen Sead Haksabanovic ett skott som träffade ribban efter en kanonräddning från Pyzdrowski.

HIF:s Johan Mårtensson hade dock första halvleks bästa chans. Ett skott som rensades undan på mållinjen.

Halmstad hade varit bäst i första halvlek, men i stället för ett mål framåt – blev det ett baklängesmål och några mardrömsminuter.

Vackert mål av Eriksson

Helsingborgs Adam Eriksson bombade in 1-0 med vänsterfoten i den 74:e minuten.

– Det var en bra träff, den var på uppstuds och det kändes direkt när den lämnade foten att den skulle gå in. Så det var skönt, säger Adam Eriksson.

Tre minuter senare blev Adnan Kojic utvisad i HBK efter att ha dragit på sig sitt andra gula kort i matchen.

HBK blev mer desperat, jagade en kvittering. I den 85:e minuten skickade Antonio Rojas in bollen framför mål och försvararen Fredrik Helstrup kom fel. I stället för att rensa undan bollen styrde han in den i eget mål, 1-1.

Mittbacken ville inte själv tala efter matchen, men stöttades av sina lagkamrater.

– Det är surt såklart. Hade inte Fredrik slagit in den hade nog deras anfallare som stod bakom satt den ändå, säger Adam Eriksson.

HIF har fördel då returen på söndag spelas i Helsingborg. Det räcker med 0-0 för HIF för att de ska spela i allsvenskan 2017. HBK måste ha 1-1 för förlängning, annars blir det allsvenskt kontrakt vid vinst eller 2-2, 3-3 och så vidare.

– De första 30 minuterna i dag var Halmstad mycket hetare och bättre än oss. Vi kan mycket bättre och det får vi visa på söndag, säger Adam Eriksson.

Men Halmstads mittfältare Sead Haksabanovic pekar på en fördel för HBK:

– Målet var riktigt viktigt, det känns som att de har pressen på sig igen.., säger han.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.