SvFF-basen fördömer: ”Respektlöst beteende”

Uppdaterad 2016-06-12 | Publicerad 2016-06-11

PARIS. Uefa höll under lördagen ordförandekonferens i Paris.

Men diskussionerna kring fotbollens framtid och EM-festens start överskuggas av skandalscenerna i Marseille.

– Det är bedrövligt att se den typen av uppträdande av fotbollsupportrar inte minst med tanke på vad franska myndigheter förberett sig på i sitt säkerhetsarbete gällande terrorhoten, det är ett respektlöst beteende som är värt att fördöma, säger Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

Följ ämnen
Fotbolls-EM
Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Inför EM har terrorhot och säkerheten varit i fokus. Men när festen drog i gång var det ändå en annan form av våldsamheter som stod i centrum.

Den som skapas av folk kring fotbollen.

I detta fall av supportrar från England och Ryssland.

77 mil från kravallerna, som enligt den franska tidningen La Provence innebär att en supporter svävar mellan liv och död, håller Uefa konferens för medlemsnationernas ordföranden.

Fördömer bråken

Enligt Karl-Erik Nilsson, ordförande i SvFF på plats i Paris, har Uefa inte gått ut med någon officiell information på grund av händelserna men det allvarliga läget diskuteras förstås.

Karl-Erik Nilsson tar starkt avstånd till huliganbråken.

– Det som är så stötande är att de franska myndigheterna måste ägna sig åt ta hand om berusade bråkstakar, enskilda individer som beter sig, säger han.

Hoppas inte bråken sprider sig

Det finns en historia mellan Marseille och engelska fans.

Under VM 1998 var det kravaller mellan supportrar från England och Tunisien i den franska hamnstaden.

– Man visste att det fanns en oro inför matchen mellan England och Ryssland, säger Karl-Erik Nilsson.

Det fanns inga diskussioner att lägga matchen någon annanstans när lottningen genomförts?

–  Inte vad jag känner till, men vi var inre involverade i de samtalen förstås.

Vad innebär det här för EM?

–   Klart att det är väldigt negativt och jag hoppas att det inte får spridning. Jag är själv på plats i Paris. Jag var på matchen i går och där fanns inga sådana här tendenser före, under eller efter matchen. Jag har varit på stan och mött supportrar från flera olika länder med landslagströjor som mötts över nationsgränser och utbytt positiva hälsningar och snackat.

–  Det är ett fåtal galenpannor som gör detta och det ska inte få sätta prägel på turneringen. Men där och nu är det bedrövligt.

I upploppen i Marseille  inför matchen mellan England och Ryssland drabbade engelska och ryska fans samman, men även franska huliganer uppges varit involverade.

–  Jag kan inte bedöma vilka konsekvenser som Uefa diskuterar i den här frågan. Men tävlingen och matcherna lever sitt liv. De har sitt regelverk som ska följas. Sen är det samhället och franska myndigheter som hanterar vad som händer utanför arenan. Om det ska få konsekvenser för FA får framtiden utvisa, säger Karl-Erik Nilsson.

Vill inte uttala sig om konsekvenserna

En person svävar enligt uppgifter i fransk media för sitt liv. Var går gränsen för att ställa in en EM-match?

– Jag sitter långt från händelserna, det är något som man måste diskutera i den lokala miljön, en fråga mellan Uefa och myndigheterna. Det är svårt att ha en uppfattning mer än att man känner avsky inför det som händer. Ändå måste de på plats fatta sådana beslut, det är svårt att ha en uppfattning om vilka konsekvenserna kan bli.

Påverkar detta svenska laget eller upplägget kring er match mot Irland på måndag i Paris?

–  Nej, det gör det inte mer än att man som fotbollsälskare lider med alla som drabbats och att det påverkar stämningen kring den matchen. Men för vår del inför matchen mot Irland har det ingen påverkan.

*Sportbladet talade med Karl-Erik Nilsson före avspark i matchen mellan England och Ryssland (1-1). Efter den utbröt nya kravaller när ryska huliganer gick till attack mot engelsmän.