– Vi har hittat deras svaga punkter

FOTBOLL

Blågults hopp: belgarnas stora problem i backlinjen

Foto: Thomas Meunier

Belgien är ett av världens bättre fotbollsländer – offensivt. 

Ska den blågula EM-drömmen leva vidare måste Sverige lyckas utnyttja de defensiva bristerna som man upptäckt.

– Vi ska få dem att flytta sina gubbar och få de ytor vi vill ha, säger Oscar Hiljemark. 

Det är bara att titta igenom en trolig belgisk startelva. De riktigt stora stjärnorna finns på den offensiva planhalvan i Kevin De Bruyne, Eden Hazard, Romelu Lukaku eller Yannick Carrasco.

De spelarna gör att De röda djävlarna ofta dominerar matchbilden och inte sätter den inte lika starka defensiven och backlinjen på prov.

En backlinje som dessutom drabbades av ett par rejäla manfall med givna mittbackarna Vincent Kompany och Nicolas Lombaerts borta med skador inför EM.

Spela längs marken

Så under våren har förbundskaptenen Marc Wilmots sökt och sökt efter rätt formation – med sex olika backlinjer i de sex landskamperna och med sex olika högerbackar. 

Belgiens högerkant har kraftig offensiv slagsida med Atletico Madrids Yannick Carrasco och ytterbacken Thomas Meunier, Club Brugge, en före detta anfallare.

– De offensiva lagen (som Belgien) är inte världens bästa på att springa hem. De vill gärna vila sina offensiva längre upp i banan, säger Pontus Wernbloom.

Den svenska taktiken går ut på att ställa upp en tät defensiv för att kunna slå om snabbt i kontringar/omställningar i ytorna mot Belgiens högerkant och bakom mittbackarna.

Något som talar för en hungrig Jimmy Durmaz före en hittills formsvag Emil Forsberg.

Med tre belgiska försvarare på närmare 190 centimeter i längd är det dessutom ett snabbt spel längs med marken som oftast bär frukt även om Italien utnyttjade just dessa ytorna med en lång boll i luften vid deras 1–0-mål mot Belgien.

– Belgiens försvarare har lite mer av markeringsinslag i sitt spel. De spelar man-man ibland. Men då ska de spela det även mot Zlatan... Det gäller för oss att få loss honom. Man-man är bra många gånger man du kan också bli bortgjord, säger Wernbloom.

”Blir väldigt tufft”

Belgiske förbundskaptenen Marc Wilmots har irriterat slagit ifrån sig kritiken mot att hans landslag skulle ha problem defensivt. 

– Folk försöker skapa problem för oss, vi är välorganiserade.  Hur många chanser skapade Italien mot oss totalt sett? säger Marc Wilmots och lägger till:

– Det kommer bli väldigt tufft mot Sverige. Om mina spelare tror något annat så kommer de åka på en smäll ute på planen.

Svenske Belgienspionen Reine Almqvist:

– Jag tycker Belgiens försvarsspel blivit bättre och bättre. Nu får backlinjen mer hjälp av de andra spelarna. Tidigare var de väldigt utelämnade att klara sig på egen hand, säger Almqvist till Sportbladet:

– Vi tror vi har hittat några punkter där vi kan såra dem. Men det ska utföras av spelarna också.