Fredriksson: Det är underkänt, SvFF

Foto: TT
FOTBOLL

Sju svenska silverhjältar från Rio tävlade om ännu en titel.

Den här gången bestämde en bländande Marta vilka som skulle få fira finalsegern.

Rosengård vann Svenska cupen samtidigt som fotbollen tyvärr blir lite av en förlorare – igen.

2057 personer satt på läktaren. Det kunde ha varit så många fler.

Sportbladets Emelie Fredriksson.

Efter varje mästerskapsframgång kommer frågan som ett brev på posten: Vad innebär det här för damfotbollen, utvecklingen? Vad blir det för lyft? Kan man räkna med en publik-boom?

Ju fler framgångar – och uteblivna långsiktiga lyft – ju mer försiktiga svar blir det.

Den här underhållande cupfinalen gör inte att man kommer ge mer optimistiska svar framöver. Snarare tvärtom.

Nio OS-spelare, sju av dem svenska, spelade fotboll på Malmö IP denna titeljagardag. Vi pratar Marta, vi pratar Lotta Schelin, Stina Blackstenius, Jessica Samuelsson, Magdalena Eriksson, Emma Berglund och gänget som, enligt MTG (TV3), 1,8 miljoner svenskar följde från tv-soffan under OS-finalen för bara dryga vecka sedan.

"Uppenbar möjlighet"

Sällan har väl möjligheten att rida på mästerskapsvågen känts så uppenbar som när de två överlägset bästa lagen i allsvenskan, fullproppade av silverhjältar, möts i en match om en titel bara veckan efter en bragdartad insats i OS.

Arrangören Svenska Fotbollförbundet får underkänt här, marknadsföringen var nästintill obefintlig och det känns slappt och tröttsamt faktiskt. Rosengård hade också kunnat göra mer – men jag kan förstå att inspirationen hade flödat betydligt mer om man hade haft förbundet i ryggen.

2057 var trots allt säsongens bästa publiksiffra för Rosengård – 200 fler än på Schelins debut innan OS – och vi som njöt av den här gigantkampen kan ju inte annat än att lyfta på hatten för Svenska cupen-vinnaren.

"De avgjorde matchen"

Marta och Lotta Schelin matchades hårt under OS och är 30 och 32 år gamla. De visade inga trötthetstecken utan avgjorde den här matchen.

Marta – direkt från den enorma besvikelse som OS innebar för henne – gjorde ett drömmål och två assist (vilken idrottskvinna!), en fram till Lotta Schelins 1-0-mål innan paus.

När Schelin intervjuades i paus, bland annat om hennes status efter OS, avslutade SVT med frågan:

”Inga ålderskrampor alltså?”

– Lägg av, absolut inte…, sa hon med ett litet tveksamt skratt.

Hon hade rätt. I dag var gammal äldst och det mentala övertag som Lotta Schelin, Marta och kompani får mot unga Linköping inför höstens seriefinal och guldjakt kan mycket väl visa sig avgörande.