Linköping firade guld med guldfest

Publicerad 2016-11-05

Linköpings FC säkrade titeln redan i mitten av oktober.

Med tre veckors fördröjning kom Kronprinsessan Victorias pokal till sitt hem det närmaste året.

Då bjöd Sveriges bästa lag på både mål- och guldfest.

Säsongen avslutades med stil och finess innan det var dags för spelare och ledare att ta emot medaljerna och snygga till sig inför kvällens festligheter.

Det var rena rama utspelningen av tabelltrean Eskilstuna United – 5–0 till slut.

Stina Blackstenius, en av fem i laget som var med och vann OS-silver i somras, rullade in 1–0 redan efter en dryg minut och kort senare nickade superlöftet in 2–0.

Inte en enda förlust

I samma veva yrde de första snöflingorna in över Linköping Arena. Det stoppade inte Pernille Harder från att göra mål nummer 22 för året eller Jonna Andersson från säsongens första. Efter pausen spädde Harder på med sitt andra mål.

För första gången sedan Umeå IK 2006 gick en svensk mästare genom damallsvenskan utan förlust. Linköpings 20 vinster, två oavgjorda och 73 producerade mål är ett enastående facit i en liga där konkurrensen hårdnat de senaste åren.

Det roliga slutade inte där.

Harder vann skytteligan för första gången. Hon stannade på 23 mål, i snitt över ett per match. Ett perfekt slut på fem säsonger i klubben? Det återstår att se men med ett kontrakt som går ut och europeiska storklubbar som vill värva henne, är danskan troligen på väg bort.

Wolfsburg uppges vara det hetaste alternativet.

TT