”Viktigaste för dem var en bra selfie...”

FOTBOLL

Källström sommarpratar om ”nya” fotbollslandslaget

Kim Källströms dagar i Blågult är över.

Nu berättar 33-åringen om ett landslag som har kontrollerats med järnhand av Zlatan Ibrahimovic – och blivit något helt annat än det han själv kom till för 15 år sedan.

– De ville hylla sig själva, säger Källström i Sommar i P1.

Kim Källström fruktade att playoff-mötet med Danmark i november förra året skulle bli det sista han gjorde i landslaget.

Att ett misslyckat EM-kval skulle överskugga allt det han åstadkommit sedan debuten 2001.

Vi vet alla hur det gick i stället. Sverige gick vidare och sköt upp avskedet med ytterligare ett drygt halvår.

Just avgörandet mot Danmark definierar Kim Källströms bild av det landslag han nu har lämnat bakom sig.

I sitt sommarprat i P1 berättar han om en tydlig maktordning i det svenska landslaget.

Och det enda alternativet var att underkasta sig den.

– Ju bättre du är på att spela, desto mer har du att säga till om. I landslaget hade vi Zlatan. Den kanske bästa svenska fotbollsspelaren genom alla tider. Han bestämde över sig själv, laget, ledarna och förbundet, säger Kim Källström.

”En mästare i omklädningsrummet"

Han beskriver en sociologisk struktur där det var uteslutet att gå emot lagkaptenen.

– Följer du inte ledaren så fasar du ut dig själv. Det är politiskt självmord att köra solo mot ledaren. Gruppen kommer stöta ut dig tydligt eller frysa ut dig sakta. Men ut, det åker du. Allt handlar om att vara med i värmen, ta plats och kunna påverka. Därför är det svårt att ha gamla inflytelserika spelare på bänken.

Samtidigt som Kim Källström beskriver Zlatans auktoritära ledarstil hyllar han världsstjärnans sätt att föra sig i laget.

– Han kan maktens spel. Han är en mästare i omklädningsrummet och på träningarna. Ville jag föreslå en ny hörnvariant var det honom man frågade.

Källström avslöjar att det sistnämnda bäddade för att Sverige till slut tog sig till EM när hans vänsterfot hittade Zlatan från hörnflaggan på Parken i Köpenhamn.

– Zlatans ledningsmål mot Danmark är för övrigt identiskt med en variant vi har i Grasshoppers. Han tyckte det lät som en bra variant, och när bollen kom som planerat sköt han oss till EM, säger han.

Glädjeyran efter säkrat EM-avancemang var total, men Källström hade tagit sig till fyra stora mästerskap tidigare och den här gången var känslan inte riktigt den samma.

”Misskrediterade Danmark"

Han beskriver en påtaglig skillnad i landslaget. Något som han inte kände igen från sina tidigare år i Blågult.

– Jag ville bara sitta och njuta av stunden, känna lättnaden i kroppen där ångesten just lämnat. Men mitt omklädningsrum var upplöst. Att gå runt i bara shorts och bara banka i varandras ryggar var förbi. Min tid var en annan. Jag var bland det gamla. Något annat hade tagit befälet, säger Källström och fortsätter:

– Det viktigaste för mina nya kamrater var att få till en bra selfie, misskreditera Danmark och hylla sig själva. Det heter förändring. Samhället förändras, och fotbollen förändras. Allt måste förändras för att fortsätta leva. Hade det varit som förr hade det garanterat inte blivit bättre.

Han varken hyllar eller fördömer den nya jargongen – men slår fast att den inte var för honom.

Nu väntar nya tider för Kim Källström som planerar att spela klubblagsfotboll i ytterligare två år.

Och redan i höst gör han debut som tv-expert.

– Jag tänker inte bindas fast i det förgångna. Jag kan bara konstatera att jag ser nya tider. Och jag gillar det, säger han.