Här hedras de två saknade hjältarna

Minnesstund för Ingesson och Ivanov

ÖREBRO. När Sverige och Bulgarien möttes 22 år efter bronsmatchen i VM 1994 saknades två hjältar.

Inför reprismatchen hyllades avlidna Klas Ingesson och Trifon Ivanov.

Bilden på Klas Ingesson höll vännen Anders Limpar varmt i sina händer.

– Det är fortfarande emotionellt, säger han.

Matchen sommaren 1994 är en klassiker för svenska fotbollsälskare. Och dagen före VM-kvalmatchen mellan Sverige och Bulgarien på Friends Arena arrangerades en reprismatch på bronsmatchen på Behrn Arena i Örebro.

Bulgarien kom till Sverige med flera spelare från startelvan 1994 som Emil Kostadinov och Jordan Letkjov, däremot hade stora stjärnan Hristo Stoitjkov fått förhinder.

Avled efter hjärtattack

Inför matchen passade spelarna på att hylla två gamla fina hjältar och kära lagkamrater: Klas Ingesson som gick bort i cancer för snart två år sedan och Trifon Ivanov, som avled efter en hjärtattack i februari.

Anders Limpar höll en bild på Klas Ingesson och på storbildsskärmen visades klipp på den omtyckte mittfältaren från Ödeshög.

I det bulgariska laget höll Kostadinov och Letkjov en bild på Trifon Ivanov och tillsammans kunde spelare och publik skänka de två saknade fotbollsprofilerna sina tankar och applåder.

94-resan | Fotbolls-VM 2014 | Landslag | Fotboll | Sportbladet | Aftonbladet

För Anders Limpar är det fortfarande känslosamt att tala om och tänka på Klas Ingesson.
– Jag har varit nere och hälsat på honom tre gånger, vid graven. Jag tycker att det var fint att vi gjorde det här och även för Ivanov. "Klasse" är alltid med oss, med all sin rätt. Honom ska vi aldrig glömma, säger Anders Limpar.

Känslorna var starka även för de bulgariska spelarna som saknade sin vän.

– Jag har inga ord, det är en stor tragedi för oss. Det kommer alltid att vara så, säger Emil Kostadinov.

När lagen möttes i Rose Bowl, Pasadena, 1994 vann Sverige med 4-0. Den här betydligt kyligare kvällen i Örebro blev det åter svensk seger, med 4-1.

– Jag tycker att vi var bättre matchen igenom. Stefan (Rehn) var väldigt bra i dag och slog fram många bollar. Jag tycker att vi bevisade att vi var fräschare än dem, säger Anders Limpar.

En liten bidragande orsak kan varit att det svenska laget hade sänkt medelåldern aningen med lite yngre ben, då flera av de stora stjärnorna saknades.  Per Gawelin, 38 år, som spelat för Örebro SK och som har en landskamp, spelade på topp där också Andreas Andersson, 42 år med 42 landskamper. Dessutom vikarierade Magnus Kihlberg, som slutade spela fotboll 2011, på högerkanten.

Andreas Andersson gjorde två av målen, Per Gawelin ett (en Kennet Andersson-nick efter Limpar-inlägg).

Håkan Mild gjorde det fjärde målet, han som var målskytt även 1994.

I Bulgarien visade Jordan Letkjov prov på fin teknik när han agerade playmaker och fördelade bollar. Med fin balans och skarp blick satte han flera bollar på djupet. Han visade också ett stort engagemang när medspelarna inte agerade som han ville.

Jordan Lejtkov, en av flera forna stjärnor som nu jobbar inom Bulgariens fotbollförbund, vad till slut nöjd trots en ny förlust.

– Det är en stor ära att spela mot så stora spelare. Tyvärr är våra hjärnor väldigt kreativa men våra kroppar är inte i samma form. Men det är alltid kul att ses tillsammans och vi fick chans att minnas två spelare som har lämnat oss, säger han.

94-resan | Fotbolls-VM 2014 | Landslag | Fotboll | Sportbladet | Aftonbladet
Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.