– Lika hög potential som förra U21-laget

FOTBOLL

Håkan Ericsons landslag nära nytt EM-slutspel: Kan få förstärkning från A-landslaget inför avgörandet

Foto: Håkan Ericson.

Förra gången blev det EM-guld.

Nu är nästa U21-generation på väg mot ännu ett EM-slutspel.

– De har lika hög potential, men med andra förutsättningar, säger förbundskaptenen Håkan Ericson – som till avgörandet mot Kroatien kan få förstärkningar från A-landslaget.

Midtjyllands Kristoffer Olsson var på strålande spelhumör och låg bakom samtliga Sveriges mål i 3-0-segern borta mot Estland under torsdagkvällen.

Han slog hörnan till Filip Dagerståls 1-0 (9), hittade Muamer Tankovic vid 2-0 (44) och stortalangen Joel Asoro gjorde sitt första U21-mål till 3-0 (53) på passning från Olsson.

Gjorde jobbet

– Vi gjorde jobbet och nu väntar en otroligt rolig match, säger Olsson till CMore efteråt.

Seger för Sveriges U21:or mot Kroatien på måndag gör att laget vinner kvalgruppen och tar en direktplats till EM-slutspelet i Polen nästa sommar.

– Viktigast blir att vi har så fräscha spelare som möjligt till den matchen. Mycket hur vi vill spela vet vi redan, säger förbundskaptenen Håkan Ericson till Sportbladet.

Som vanligt tvingades Ericson till flera ändringar. Det var skador inför trupputtagningen och sedan skadade sig Gustav Engvall och Adam Lundqvist blev sjuk.

– Vi har skojat lite om att vi inte ska ha det för lugnt och ordnat. Det har varit en jäkla resa under de här sex åren med mycket saker som hänt på vägen. De är väldigt duktiga de här killarna att anpassa sig och inte leta efter ursäkter. Det är en devis vi jobbar efter, säger Ericson.

Kan få förstärkning

Det finns fyra spelare i A-landslagstruppen som fortfarande har åldern inne att spela för U21: Victor Nilsson Lindelöf, Ludwig Augustinsson, Emil Krafth och Alexander Fransson.

Har du och Janne Andersson pratat om situationen på måndag med ert avgörande och de fyra spelarna som är med i A-landslagstruppen?

– Ja, det har vi. Jag har ställt frågan till Janne och via Lasse Richt också. Vi har en dialog, men A-landslaget går alltid först. Vi får se hur det ser ut för oss med Adam Lundqvists sjukdom. Pa (Konate) fick en smäll mot foten också och hade lite problem. Sedan påverkar även A-landslagets resultat och insats mot Luxemburg. Vi får se, inga dörrar är stängda.

Förutom U21-spelare i A-landslaget har den här generationen också två stortalanger i 17-åringarna Joel Asoro och Alexander Isak.

Har det här U21-landslaget samma potential som förra upplagan?

–  Ja, det tycker jag, men på ett annat sätt. Vi har ändrat en del i sättet att spela och vi har hittat en bra mix. De andra laget hade en större erfarenhet av fler matcher i större ligor, men det här laget har hittills anpassat sig väldigt bra och den här gruppen är obesegrad i 16 matcher.

Avtalet går ut till sommaren

Håkan Ericsons avtal som förbundskapten går ut nästa sommar.

Vill du fortsätta med U21-landslaget eller känner du dig mogen för annat?

– Jag har fortfarande drivkraften, absolut. Men som tränare måste man alltid se sig omkring när ett avtal går ut. Jag har öppnat för att träna klubblag.

– Nu är matchen mot Kroatien allt och den kommer avgöra en del, om jag har ett EM att se fram mot eller inte. Förbundet och jag har inte fört några diskussioner än. Vi ska ha en sittning när vi vet förutsättningarna.