Norlings kritik: Kan ni spela fotboll!?

FOTBOLL

Norling menar att Tele2:s plastmatta ställde till det

AIK tvingades spela sin Europa League-kvalmatch på Tele 2 Arena.

Efter 2-0-segern som innehöll mängder av missade chanser var tränaren Rikard Norling mycket kritisk till det nylagda underlaget.

– Kan ni spela fotboll!? Då rekommenderar jag er att gå och ut och spela på det, dundrade han på presskonferensen.

AIK och nye tränaren Rikard Norling fick inte spela sin första Europa League-kvalmatch hemma på Friends Arena på grund av att arenan är uppbokad för annat event.

Istället fick laget och de dryga 6000 fansen som kom till matchen mot walesiska amatörlaget Bala Town spela på Djurgårdens och Hammarbys hemmaarena Tele2.

AIK vann planenligt (med 2-0), men spelmässigt imponerade man inte. Tränaren Rikard Norling tyckte att laget borde ha kunnat skapa fler chanser och ta vara på de man faktiskt hade.

"Ingen ursäkt, men förklaring"

Men han hade ändå förståelse för insatsen. Efteråt var tränaren mycket kritisk till underlaget på arenan.

– Det är speciellt det här konstgräset. Kan ni spela fotboll!? I så fall rekommenderar jag er att gå ut och spela på det. Det är ett glidande underlag. Bollen börjar rulla när man tror att den ligger till rätta. Så det är med viss förståelse ur det perspektivet. Det är ingen ursäkt men kanske en förklaring och tillräckligt för att ta upp som orsak. Det blir glidande, säger Norling.

– Det är inte min borg direkt men det är vad den här plastmattan står för, fortsätter han.

När presskonferensen var över fortsatte han sedan uppmaningen till journalisterna på plats.

– Jag vill verkligen se er lira där ute och se hur det går, sa han.

Stefan Ishizaki höll med om att underlaget skapade problem.

– Jag som har spelat i Elfsborg vet hur det kan vara att spela på ett nytt konstgräs när till exempel kulorna inte riktigt lagt sig. Det var ett tillfälle i dag där bollen plötsligt flyttade sig två decimeter.

Norling var trots allt nöjd med resultatet.

– Vi höll nollan vilket var det absolut viktigaste. Min känsla är att vi kommer fortsätta att skapa chanser på bortaplan.

"Solnaspelarna kommer få chock"

Även Bala Towns tränaren Clin Caton var nöjd.

– 0-2 hade jag tagit på förhand. Detta är killar som jobbat hela veckan, sovit lite och haft en tuff resa hit. Vi har inte spelat sedan i april, och aldrig på en sådan här arena. Vi försökte hålla publiken tyst men det visade sig vara svårt. De var fantastiska.

Han säger att han inte gett upp hoppet om returen.

– De kommer få se ett annat underlag än idag, mer ojämnt. Och en intim arena med 2000 åskådare. Vi dominerade spelet där förra säsongen. Det kommer bli en chock för Solnaspelarna när de kommer dit.

ARTIKELN HANDLAR OM