”Han var rätt arg”

FOTBOLL

IFK-tränarens ord i paus väckte spelarna mot bottenlaget

Foto: Lennartsson.

GÖTEBORG. Sega spelare med trötta ben.

Då höjde tränaren Jörgen Lennartsson rösten i halvtidspaus.

Det räckte för att IFK Göteborg skulle klara segern mot bottenlaget Falkenbergs FF.

– Han var inte nöjd, inte vi heller, säger Martin Smedberg Dalence.

IFK Göteborg och Falkenbergs FF klev ut på ett kallt Gamla Ullevi där regnet öste ner.

Gästerna verkade trivas bäst med läget.

Under första halvlek saknade IFK Göteborg tempo och slarvade i sista tredjedel. IFK Göteborg hade 63-35 procent i bollinnehav, men skapade inga vassa målchanser.

Falkenbergs tunga (Hakeem Araba) och kvicka (Jesper Karlsson) anfall skapade tillräckligt med chanser för att oroa IFK:s backlinje – och bänk.

När IFK:s spelare var på väg mot en plattmatch tog tränaren Jörgen Lennartsson ton.

Behövde utskällningen

– Han (Jörgen Lennartsson) höjde rösten. Han var inte nöjd, inte vi heller. Det kändes det som att vi hade spelet även om vi inte skapade de riktigt vassa situationerna, säger Martin Smedberg Dalence.

Det blev bättre i andra halvlek och mittfältaren visade själv vägen genom sitt ledningsmål, ett skott som touchade en Falkenberg-försvarare.

Högerbacken Emil Salomonsson, som satte straffen och därmed fastställde slutresultatet efter att Tobias Hysén blivit fälld i slutskedet av andra halvlek, tyckte efter matchen att tillrättavisningen var befogad.

– Han var rätt arg. Han sa att vi förlorar om vi fortsätter så här. Vi behövde de orden, säger Emil Salomonsson.

– Det är inte så ofta han gör det, det är när vi förtjänar det som i dag. Det är inte bara att han skällde utan att han säger saker som är konstruktiva. Ibland måste han höja rösten för att väcka truppen. Vi slarvade mycket i de avgörande lägen i första halvlek, säger Emil Salomonsson.

När Jörgen Lennartsson var på väg att lämna Gamla Ullevi efter segern var det med lättade steg.

Får en ledig helg

Efter tre allsvenska poäng väntar nu en ledig helg för spelarna inför torsdagens kval i Europa League mot Qarabag från Azerbajdzjan.

– Det var mycket som kunde varit bättre. Det har varit mycket matcher och det är ett stort fokus mot torsdag. Det var viktigt att vinna och få tre poäng, säger han till Sportbladet.

Vad sa du till dina spelare under halvtidsvilan?

– Jag sa det man brukar säga när man måste göra saker bättre...  Att vi behövde höja oss på många plan, det gjorde vi tillräckligt för att vinna.

Förlusten var tung för Falkenberg som parkerar i botten av tabellen.

– Jag tycker att vi gör det bra, vi står upp i dag men det är marginalerna. Det känns riktigt tråkigt. Vi kom till många chanser, säger anfallaren Jesper Karlsson som är beredd att ta nya tag:

– Vi är här och nu, det är tungt med förlust men det är bara att blicka fram mot nästa match. Vi fortsätter att kämpa.