Allsvenskan i fotboll 2016

AIK portar nya vd:n från viktiga möten

Av: 

Per Bohman

FOTBOLL

Maktkampen stormar vidare i AIK – nu petar styrelsen vd:n

AIK:s vd Mikael Ahlerup.
AIK:s vd Mikael Ahlerup.

Maktkampen stormar vidare i AIK.

Nu petas vd:n Mikael Ahlerup från vissa arbetsuppgifter.

Styrelsen vill inte att han deltar i mötena som rör föreningens konflikt med Lagardère – företaget som sköter AIK:s marknadsarbete.

Bakgrunden är konflikten med Lagardère/Sportfive som sköter driften av Friends Arena samt säljer och förmedlar AIK:s kommersiella rättigheter.

Sportbladet har tidigare rapporterat om samarbetsproblem mellan Lagardère/Sportfive och Mikael Ahlerup sedan vd:n krävt att Sportfive måste leverera bättre sponsorintäkter. I AIK:s första kvartalsrapport för året framgick det att Lagardère/Sportfive krävde pengar av AIK.

”Deltar inte i mötena”

Bolaget har via sin styrelse mottagit en framställan från Lagardere Sport om ekonomisk kompensation till följd av ett avbrott i försäljningen av rättigheter. Något belopp har vid tidpunkten för avgivandet av denna rapport inte preciserats och bolaget har inte heller tagit ställning till motpartens framställan”, skrev AIK i Q1.

Konflikten har ställt den relativt nyblivne vd:n mot delar av AIK AB:s styrelse – och är något som i förlängningen hotar Mikael Ahlerups framtid i föreningen.

Nu har styrelsen tagit ett första steg för att begränsa vd:ns makt. Ahlerup får inte längre delta i mötena som rör Lagardères/Sportfives ekonomiska krav på AIK. Det bekräftar vd:n för Sportbladet.

– Samtalen mellan Lagardère pågår mellan styrelseledamöter i AIK och centrala personer i Lagardère. Jag deltar inte i själva mötena men finns i bakgrunden.

Styrelsen meddelade Ahlerup

Hur kommer det sig att du inte deltar?

– Den frågan får du adressera till styrelsen.

Hade du velat vara med?

– Den frågan hoppar jag också över. Jag bidrar på det sättet jag kan för att hjälpa AIK.

Vem tog beslutet att det var styrelsen som skulle sköta diskussionerna?

– Det var styrelsen.

När fick du reda på det?

– Det meddelades på ett styrelsemöte i april.

Du har varit i många företag. Tillhör det här vanligheterna?

– Det vill jag inte recensera. Nu är situationen så här. Vi försöker med gemensamma krafter göra det som är bäst för AIK.

Grundström: ”Inget märkligt”

Mattias Grundström, ordförande i AIK AB, menar att det här inte är någon dramatisk fråga.

– För tillfället är det jag själv och Anders Knave (styrelseledamot i AIK AB) och – vid några tillfällen – Johan Segui som för diskussioner med Lagardère. Men Mikael Ahlerup är inte bortkopplad på något sätt.

Men brukar inte vd:n sköta de här uppgifterna?

– Man kan ha det på en nivå, men för att lösa de sista knutarna så lyfter man upp det en ytterligare nivå. Och sen kan det gå ner ett steg tillbaka igen och fortsätta vidare.

– Det är inget märkligt. Vd sköter den operativa verksamheten, och styrelsen den mer strategiska.

Hur kommer det sig att ni gjorde en ändring?

– Vi har inte ändrat på något. Vi har bara sagt att vi lyfter frågan en nivå. Ibland lyfter man en sak från en anställd till den anställdes chef. Det går från vd:n till ovanför under en begränsad period. Det är ingen ovanligt, och därefter är det tillbaka i gamla rutiner. Det kommer bli bra för AIK

Hur går diskussionen med Lagardère om deras framställan?

– Den förs i en positiv och bra anda. Båda parterna vill komma överens. För går det bra för AIK går det också bra för Lagardère.

ANNONS

Hockey-VM dominerar dagens Powerplay. Hur sitter dina tecken? Syna kupongen och gå för åtta rätt!

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Powerplay

Publisert:

LÄS VIDARE

”Klubben är ute på farligt vatten”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll 2016

AIK Fotboll