Vår senaste export till Premier League

FOTBOLL

Landslagets analytiker Paul Balsom får jobb i Bolton

I fyra år har Paul Balsom analyserat motståndarna till det svenska landslaget.

Det har gett honom ett toppjobb.

Som fysiolog och matchanalytiker i Premier League.

Foto: TILL ENGLAND Paul Balsom har fått jobb i Bolton.

Engelsmannen bor sedan 13 år i Sverige och har arbetat som fysiolog och matchanalytiker åt först Hammarbys damlag, sedan U 21-landslaget och nu senast tillsammans med Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck i landslaget.

Den 5 augusti börjar han ett nytt jobb i den engelska klubben Bolton.

- Jag får samma uppgifter där som i landslaget och ska bo kvar i Stockholm och pendla till England två gånger i månaden, berättar Paul Balsom, 38.

Därtill ska han precis som tidigare arbeta med det svenska landslaget, men den biten är ganska lugn under hösten. Det rör sig bara om tre matcher, varav två tävlingslandskamper.

VM ska sammanfattas

- Det blir mycket jobb, men det ser ut som om det ska fungera eftersom det är så få matcher med landslaget. Sedan ska vi sammanfatta VM också, men det löser vi nu efter semestern.

Vad var det som lockade i det nya jobbet?

- I landslaget har vi haft kombinerat ledarskap och jag tror att jag kan ha nytta av att se en annan typ av ledarskap än det som Lasse och Tommy arbetar med. Dessutom arbetar jag då med spelare 40-50 matcher på en säsong, inte bara några få dagar och jag kan ha bättre kontakt med flera av de svenska spelarna i England eftersom det inte är så långt med bil vare sig till Everton eller Aston Villa.

"En ny utmaning"

- Nu får jag vara med om den fysiska träningen under säsongen och det är en ny utmaning. Sverige har kommit rätt långt med den fysiologiska biten, medan engelsmännen har en bit kvar. Där får jag nog arbeta mer med extraträning. Det blir en nyttig erfarenhet som jag kommer att ha nytta av även i det svenska landslaget.

Ska pendla från Åkersberga till Bolton

Anna Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM