Drömmål av Farnerud gav tre poäng till Bois

FOTBOLL

Bajen kom inte igenom den skånska muren

STOCKHOLM

Hammarby hade all boll, skapade så gott som samtliga chanser och såg ut att kunna vinna den allsvenska nypremiären stort.

Landskrona gjorde ingenting - förutom två vackra mål.

- Oerhört skönt att få vinna en sådan här match, säger Alexander Farnerud efter 2-1-segern på bortaplan.

Vad Farnerud menar med "En sådan här match" vet han bara själv, men en gissning är att han tänker på det enorma spelövertag Hammarby hade - och den lika enorma svårigheten att få in bollen i mål.

Bortalaget uppträdde taktiskt smart och backade hem med hela laget och satsade på kontringar.

Mycket vacker lobb

Vindsnabba Daniel Nannskog och Danijel Milovanovic låg hela tiden kvar och var beredda på en snabb skarvning och löpningar genom backlinjen.

Men de fick inte särskilt många chanser.

Istället, efter en dryg timmes spel, mitt i den värsta Hammarbypressen, kom högerbreddaren Alexander Farnerud fri på vänsterkanten.

Han fintade en passning, grundlurade Johan Andersson i Hammarbyförsvaret och lobbade mycket vackert bollen över Ante Covic i målet.

- Otroligt skönt. Det blev helt tyst på läktaren när jag slog in målet, man hörde ingenting, säger Farnerud.

På läktaren satt storebror Pontus Farnerud, VM-spelaren, och var imponerad.

- Han gör det otroligt snyggt. Jag hade aldrig kunnat göra det så, jag förstår inte att han vågade, säger han.

När sedan Danijel Milovanovic bara tre minuter senare gjorde 2-0 på ett mycket vackert skott med vänstervristen var matchen avgjord.

Linderoth imponerad

Hammarbytränaren Anders Linderoth var, om än motvilligt, imponerad av Farneruds mål även han.

- Han gör det väldigt snyggt, men han ska inte få gå igenom en hel backlinje så där. Det är en stor besvikelse att vi förlorar en sådan här match. Så pass dominerande som vi är så ska vi vinna. Men det är precis som i VM, laget som har all boll förlorar, säger Linderoth.

Hammarbys Fredrik Winsnes styrde lagets spel hela den första halvleken, men eftersom den för dagen ganska passiva anfallsduon Andreas Hermansson och Peter Markstedt inte hade marginalerna på sin sida blev det sällan riktigt farligt.

Istället gjorde Landskrona två mål på två chanser och fick åka hem med poängen - då spelade det ingen roll att Peter Markstedt påpassligt reducerade på nick mot slutet.

- Vi fick precis en sådan match vi önskade, både spelmässigt och poängmässigt. Och det är två mycket fina mål som ger oss de tre poängen, säger Bois-tränaren Jan Jönsson.

Allsvenskan torsdag

Allsvenska skytteligan

Niclas Johansson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM