Glenn Hysén: Jävligt underligt

FOTBOLL

"Jag skulle aldrig åkt från laget"

Skadade lagkaptenen Patrik Andersson lämnar VM-truppen.

Det skulle inte Glenn Hysén ha gjort i samma situation.

– Spontant tycker jag det verkar jävligt underligt. När han nu är skadad är det ju bara att stanna kvar och stötta de andra, säger Hysén, lagkapten i VM 1990.

Glenn Hysén var kapten i det svenska landslaget från 1985 fram till 1990.

Glenn Hysén tycker det är ett mycket märkligt beslut av Patrik Andersson att mitt under VM-slutspelet lämna truppen och resa hem.

– Jag skulle aldrig gjort det. Som lagkapten, eller egentligen som vilken spelare som helst, ska man stanna kvar och stötta laget.

Var lagkapten 1985

– Jag förstår att han är besviken. Han har ju haft några bra säsonger med Champions League-spel med både Bayern München och Barcelona, och VM skulle bli kronan på verket.

Glenn Hysén vet hur viktig lagkaptenens roll är i ett landslag. Han tog själv hand om bindeln 1985 och behöll den till och med VM 1990. Därefter dirigerade Jonas Thern mannarna i sju år. Sedan dess har Patrik Andersson varit lagkapten.

– Patrik känner nog att det är oerhört jobbigt och att han inte har något att tillföra. Han är såklart oerhört besviken, säger Jonas Thern.

Påtryckningar?

Hysén säger att han inte känner till alla fakta kring varför lagkapten Andersson åkt hem.

– ... men är det av ren besvikelse tycker jag det är märkligt. Om det inte är ett måste från Barcelona, klubben är ju hans arbetsgivare, säger Hysén.

Själv har Andersson inte sagt att det är Barcelona som tvingar hem honom, utan att det är hans eget beslut. Han vill hem och rehabilitera sig och vara klar till den 22 juli när Barcelonas försäsong drar i gång.

– Men det går ju att rehabilitera sig borta i Japan också. Vi har duktiga läkare och fysiogubbar i svenska landslaget, säger Glenn Hysén.

Johan Flinck