”Läge för Nordfeldt”

FOTBOLL

”Isak” bänkad i klubben – nu vill flera allsvenska tränare se byte i Blågult

Foto: Dags att byta plats? Andreas Isaksson har länge varit given förstemålvakt i Blågult. Nu höjs röster för att Kristoffer Nordfeldt ska få ta över mellan stolparna.

Andreas Isaksson är ratad i klubblaget och har inte spelat en match på sex veckor.

Nu höjs röster för att peta veteranen till EM- kvalet mot Moldavien – bland annat i den allsvenska tränarkåren.

Henrik Larsson vill se Kristoffer Nordfeldt i mål.

– Han har spelat mycket och kontinuerligt, säger HIF-managern.

Andreas Isaksson har varit landslagets förstemålvakt sedan 2002.

Förutom en period när han var ratad i Manchester City 2007–08 har han inte varit ifrågasatt – förrän nu.

33-åringen, som gjort 118 landskamper och 5 mästerskap, har inte spelat en match i sitt klubblag Kasimpasa sen den 8 februari, först på grund av skada men därefter för att han varit bänkad.

– Det är inte optimalt, självklart. Det optimala är att han spelar, presterar och är i bra form, säger Erik Hamrén.

’Har varit proffs ett tag’

Nu höjs flera röster för att peta Isaksson till förmån för någon av de andra två målvakterna i truppen: Kristoffer Nordfeldt, 25, som övertygar match ut och match in i Heerenveen, och Robin Olsen, 25, vars fina höst i Champions League och allsvenskan tagit honom hela vägen in i landslaget.

Till och med bland de allsvenska tränarna, som annars brukar vara så försiktiga med att ha synpunkter på Hamréns laguttagningar, finns det dem som vill se ett målvaktsskifte till EM-kvalet mot Moldavien.

– Nordfeldt. Han har varit proffs ett tag, spelat mycket och kontinuerligt, svarar till exempel Helsingborgs manager Henrik Larsson på vem som ska stå.

– Robin Olsen. Han är en modern målvakt och bättre på fötterna. Han visade att han håller hög klass i Champions League. Eftersom han dessutom precis valt Sverige så finns det en liten ytterligare anledning att se till att han verkligen spelar för Sverige, säger Häckens Peter Gerhardsson.

Hamréns val: ”Isak”

Falkenbergs Hans Eklund:

– När är ett bra tillfälle att byta? Det finns sällan, men nu är det kanske läge. Nordfeldt är en modern målvakt, bra i spelet, bra tillslag och bra spelförståelse. Bra ålder också, han kan fortfarande utvecklas.

Roger Sandberg i Gefle:

– Det låter det kanske som det är läge för Nordfeldt.

Samtidigt tycker flera av deras kolleger att man ska hålla fast vid Isaksson medan några inte vill uttala sig.

Lyssnar man på Hamrén står det rätt klart att Isaksson blir kvar mellan stolparna.

– Han har en enorm erfarenhet och vet att han kan hantera sådana här situationer. Jag har fullt förtroende för Isaksson. Är han frisk och kry vet jag vilken nivå han håller, säger Hamrén.

Vem tycker du ska stå i mål mot Moldavien?

✓ Andreas Alm, AIK

Isaksson har ett förtroende sedan tidigare från förbundskaptenen och har högst status i gruppen.

✓ Pelle Olsson, Djurgården

– Det spelar ingen roll att Isaksson inte spelat på slutet. Han har en enorm erfarenhet av sådana här matcher när kvalen står och väger.

✓ Magnus Haglund, Elfsborg

Andreas Isaksson tycker jag. Han klarar det på rutin. En målvakt kan sitta lite längre på bänken om man är en erfaren målvakt.

✓ Hans Eklund, Falkenberg

– Isaksson har rutinen men jag tycker att Nordfeldt är spännande. Det som talar för Nordfeldt är han är i gång i matchsituationer. När är ett bra tillfälle att byta? Det finns sällan, men nu är det kanske läge. Nordfeldt är en modern målvakt, bra i spelet, bra tillslag och bra spelförståelse. Bra ålder också, han kan fortfarande utvecklas.

✓ Roger Sandberg, Gefle

– Det är en fråga för ledningen men de har varit ganska hårda på att man ska spela i sina klubblag. Sett till det låter det kanske som det är läge för Nordfeldt.

✓ Joel Cedergren, Gif Sundsvall

– Om jag skulle ha synpunkter på det skulle jag vara precis som alla andra gästtyckare. Jag har inte koll på hur de andra målvakterna presterar.

✓ Jan Jönsson, Halmstad

– Det är en bra fråga. Jag förstår att landslagsledningen tänker på detta och de får se på träningarna väldigt noga i veckan. Det får avgöra.

✓ Nanne Bergstrand, Hammarby

Andreas erfarenhet i landslaget är värd mycket. Jag tror att Erik kommer att föredra honom.

✓ Henrik Larsson, Helsingborg

Kristoffer Nordfeldt. Han har varit proffs ett tag, spelat mycket och kontinuerligt.

✓ Peter Gerhardsson, Häcken

Robin Olsen. Han är en modern målvakt och bättre på fötterna. Han visade att han håller hög klass i Champions League. Eftersom han dessutom precis valt Sverige så finns det en liten ytterligare anledning att se till att han verkligen spelar för Sverige.

✓ Jörgen Lennartsson, IFK Göteborg

– Den som Erik Hamrén tycker är mest lämpad. Jag lägger mig inte i några landslagsuttagningar.

✓ Peter Swärdh, Kalmar FF

– Jag tycker nog att Isaksson fortfarande är nummer ett. Den erfarenhet han har i detta viktiga läge är viktigt att ha.

✓ Åge Hareide, Malmö

– Hamrén vet bäst. Men det hade varit kul om Robin (Olsen) hade fått stå.

✓ Janne Andersson, Norrköping

– Ingen aning. Men rent generellt tycker jag inte det är samma dramatik att peta en målvakt som många andra tycker. Jag tillhör nog dem som petat flest målvakter under säsong. Är målvakten inte är tillräckligt bra så byter jag honom. Det är precis som med utespelare.

✓ Roar Hansen, Åtvidaberg

Andreas Isaksson. Landslagsledningen tycker att han är bäst.

✓ Alexander Axén, Örebro

– Det finns väl bara Isaksson? Han är alltid bra i lands­laget och har inte gjort några misstag där. Inget att tveka om.