”Inte det som styr våra sändningar”

SVT gör rockad efter kritiken

RIO DE JANEIRO/STOCKHOLM. Fem dagar in i VM ändrade SVT i laguppställningen.

TV-tittarna kunde på måndagsnatten se Erik Hamrén förpassad till myssoffan medan Johanna Frändén tog över förbundskaptenens fria roll vid analysbordet.

– Det var planerat sedan flera veckor, säger SVT:s projektledare Max Bursell.

I SVT:s studio invid stranden i Copacabana är spelsystemet följande: vid ståbordet sköts de rena fotbollsanalyserna och i soffan talas det om allt från fotboll till brasiliansk kultur och samhällsfrågor i allmänhet. SVT har under upptakten av VM fått kritik för studion, bland annat från Aftonbladets tv-krönikör Klas Lindberg som ville att kanalen skulle "befria" Johanna Frändén från soffan.

”Kommer kasta om”

Till matchen mellan Ghana och USA under natten mellan måndag och tisdag gjorde SVT just det. Erik Hamrén tog Johanna Frändéns plats i soffan bredvid David Fjäll, Frändén tog Hamréns vid det mer analyserande ståbordet i sällskap av André Pops.

– Grunduppställningen i studion är att hos André Pops sköts mer taktiska analyser och i soffan hos David pratar man mer om Brasilien i stort. Det är naturligt är att Erik Hamrén och Daniel Nannskog med sina kunskaper från elitfotbollen hjälper till med analyserna. Men vi har också sagt att det är ett långt VM och att vi emellanåt kommer kasta om i formationerna. Det var planerat sedan flera veckor, säger SVT:s projektledare Max Bursell.

”Bra hur vi än gör”

Bytet mellan Frändén och Hamrén kommer bara dagar efter att Klas Lindberg på Aftonbladet i en tv-krönika krävde just ”ett rakt byte” mellan de två. Är det så att ni läst inlägget?

– Jag har inte läst det personligen, men har hört talas om det. Med all respekt för honom och andra krönikörer så är det inte det som styr våra sändningar. För mig är det viktigaste att producera en så bred och heltäckande sändning som möjligt, och det tycker jag vi gör.

Om man ser dig som förbundskapten, är det så att du fortfarande letar efter den perfekta rollfördelningen i laget?

– Nej, jag tycker att med de här personerna så blir det bra hur vi än gör. Vi har en grunduppställning och varierar ibland.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN