Mest spännande: De som saknades

FOTBOLL

Sjögren: Avvarade tre världsmästare – men hade en okänd på bänken

Foto: TT

Arsenal saknade tre världsmästare i säsongspremiären.

Det intressanta: Arsenal saknade inte tre världsmästare i säsongspremiären.

De hade dessutom en fjärde, och betydligt mer okänd, på bänken som påstås kunna bli avgörande för säsongen.

Det blev 2-1 mot ett svårspelat Crystal Palace. Tony Pulis må ha avgått men än så länge finns hans arv kvar och gästerna började årets säsong som de avslutade den förra: väldigt bra defensivt. Så bra att Crystal Palace tillresta supportrar kostade på sig att triumferande sjunga ”Vem behöver en manager?”.

Arsenal gjorde det okej

Crystal Palace var en värdemätare för Arsenal och de gjorde det okej. Det är inte svårt att känna igen Arsene Wengers lag med nytillskottet Alexis Sanchez som en av matchens piggaste. Men det intressantaste att ta med sig från premiären är inte vilka som spelare som fanns där. Det är vilka som saknades.

Arsenal kostade på sig att vila världsmästartrion Per Mertesacker, Mesut Özil och Lukas Podolski. Deras försvarschef, kreatör och joker. Trots det var det ett imponerande lag Wenger ställde på benen med spelare som Alex Oxlade-Chamberlain och Olivier Giroud förpassade till bänken.

Arsenals stora problem har i flera år varken varit att det saknats kvalité, inställning eller taktiskt kunnande. Det har varit att truppen helt enkelt varit för sårbar för de skador som återkommande kommit. Därför har engelsk media pekat ut en annan tysk världsmästare som den kanske viktigaste förstärkningen inför säsongen.

Värvat världsmästartränare

Shad Forsythe är en hyllad tränare med fokus på skadeförebyggande åtgärder. Nu är det han som ska se till att årets Arsenal inte faller i samma fälla som så många av deras tidigare upplagor.

Bredden, trots avsaknaden av sin tyska mästartrio, lovar gott inför Arsenals säsong. Med de senaste årens förstärkningar i Mesut Özil och Alexis Sanchez har Wenger också visat att han med sin nya mer generösa budget också kan locka riktigt stora spelare till klubben.

Kan de bara få de offensiva mittfältarna högre upp i planen än mot Crystal Palace, då Yaya Sanogo och sen Olivier Giroud blev väldigt isolerade, så kan de bli en väldigt spännande säsong. Nu hamnade Sanchez ofta för långt från mål när det väl började hetta till.

I en idealisk värld ansluter ytterligare en riktigt bra anfallare innan fönstret stänger men annars ser Arsenals trupp mer komplett ut än på många år. Inte ens om domaren lyckats med sitt försök att trolla bort Santi Cazorla med den så hyllade ”vanishing sprayen” hade hemmalaget saknat alternativ.

Det ska mycket till om Arsenal ska stå som mästare när säsongen sammanfattas men att man kan avvara tre världsmästare måste säga något. Nu återstår att se om den fjärde kan bibehålla den bredden åt Wenger.

ARTIKELN HANDLAR OM