Så ska Elfsborg få behålla stjärnan

FOTBOLL

BORÅS. En spelare presterade i en klass för sig.

Nu gäller det för Elfsborg att få Anders Svensson, 38, att spela en

säsong ytterligare.

– Det går att lägga upp träningen så att den passar Anders bättre, säger tränare Jan Mian.

Under den första halvleken hade Sveriges mest landslagsman stor lekstuga med Åtvidabergsförsvaret. Svensson var då innan han mattades i andra halvlek.

– Jag är nöjd med min insats. Framför allt i första halvlek var passningsspelet bra. Det blir lätt för mig när så många spelare löper bra, säger Svensson.

Han vrickade fram en passning med höger yttersida på typiskt Svenssonmanér till Viktor Claesson som gjorde matchens enda mål (35).

38-åringens avtal med Elfsborg går ut efter säsongen men det finns ett optionsår – om han och klubben vill köra vidare.

– Anders Svensson har en spelintelligens som är bättre än kanske alla andras i allsvenskan, säger ÅFF-tränaren Peter Swärdh.

Själv vill han inte säga något om när han tar ett beslut om framtiden.

– Det beror på hur kroppen känns. Jag tänker inte längre fram än den här säsongen.

Anpassad träning

Hur sliten är du nu?

– Jag är inte 20 år längre... Jag märker skillnaden, även jämfört med för några år sedan i återhämtning. Sedan är de envisa. Jag som 38-åring ska ju träna lika hårt som 20-åringarna, haha.

– Vi får ta en diskussion om det till nästa år. Det kan bli avgörande!

Elfsborgstränaren Janne Mian:

– Det är klart Anders ska fortsätta. Att han kan få träna annorlunda vore inte heller något konstigt även om vi givetvis måste diskutera det inom tränargruppen.

– Jag tycker inte han behöver löpträna som de yngre spelarna till exempel. I stället för ett antal högintensiva löpningar kan han jobba mer med medelintensiva löpningar för att behålla konditionen, säger Mian.

Ytterligare en morot för att få Svensson att fortsätta kan vara att låta veteranen kombinera spelandet med att gå tränarutbildningen.

– Anders var inte dålig förra året, men ett mål för honom i år var att vi ville att han skulle bidra med fler mål och passningar och det har han redan gjort. Han har definitivt inte blivit sämre, säger Mian.