Klas Ingesson död

Bronshjältarna minns ”Klabbe”

FOTBOLL

Så minns VM 94-gänget Klas Ingesson

TOMMY SVENSSON

– Det känns väldigt tungt. Mina tankar går förstås till familjen. Jag har haft kontakt med Klas ganska mycket de senaste veckorna, så jag visste att det var nära men ja … det känns oerhört orättvist på något sätt.

Svensson minns Ingesson:

– Han var ju symbolen för hela 94-gänget. Han var en som alltid gjorde sitt absolut bästa, som var en fantastisk kompis och som dessutom gjorde alla andra bättre. Så Klas var verkligen den som symboliserade 94-gänget.

HÅKAN MILD

– Fantastiskt tråkigt. Tankarna går naturligtvis till hans familj i första hand. Man har vetat om att det var på väg att hända men någonstans vill man inte tro att det kan vara så. Han hade kämpat så hårt, så länge.

Mild minns Ingesson:

– Det finns två sidor. Som en kämpe, förstås, men samtidigt så de senaste gångerna man pratat eller sms:at med honom så har man märkt att det finns en väldigt klok, inspirerande och mjuk kille där inne. Han har väl alltid haft den sidan men den kom kanske fram lite mer nu på slutet. Han var en inspirationskälla för oss alla.

ROGER LJUNG

– Jag minns Klas som en fantastisk kille med ett stort driv, både på och utanför planen. Jag beundrar hans styrka, mod och öppenhet i allt han har gått igenom. En stor människa. Mina tankar går till hans familj.

MAGNUS HEDMAN

– Den här jäkla cancern alltså… Jag har ju pratat med folk och förstått att det var på gång och nu känns det väldigt ledsamt. Jag förstår kampen för jag hade själv en mamma som var sjuk i många år innan hon gick bort.

Hedman minns Ingesson:

– Jag kommer ihåg första gången jag träffade Klas i VM 94 och han la handen på min axel och sa: ”Ha tålamod Magnus, din tid kommer. Du kommer att bli förstemålvakt i landslaget en dag”. Jag såg alltid upp till honom, hans kampvilja och hans genuina sätt att vara. Klas är en av mina stora hjältar.

TORD GRIP

– Det är chockartat. Det klart att det är väldigt, väldigt tråkigt. Jag har ju följt med och läst tidningarna men förstod nog inte att läget var så allvarligt. Men när han tackade nej till att fortsätta med Elfsborg började jag förstå. Jag träffade honom senast när han var i Degerfors med ett av Elfsborgs ungdomslag. Då var han pigg och stod på sidan.

Grip minns Ingesson:

– En fantastisk person och en bra fotbollsspelare. Han var en bra ledare.

JESPER BLOMQVIST

– Klart man blir påverkad. Jag har inte haft någon större insikt i hur pass allvarligt det var eftersom jag inte träffat honom på länge men man har sett intervjuerna han gjort och med tanke på att han ändå varit med som tränare nästan hela året så kommer det som en chock.

Blomqvist minns Ingesson:

– Den första bilden som kommer upp i huvudet är ju från VM 94 när han var i sitt livs form och lirade otroligt bra. Men sen kommer jag också att minnas det han förmedlade i samband med 94-jubileet. Det var otroligt starkt och något man får för­söka ta med sig och tänka på.

KENNET ANDERSSON

– Det har inte hunnit sjunka in än. Man visste att den här dagen skulle komma men det går liksom inte att förbereda sig för den…

Andersson minns Ingesson:

– En person som spred mycket värme, mycket kämparglöd. Det finns ganska få sådana personer i dag. Han satte alltid laget i första hand.

TEDDY LUCIC

– Man känner sig lite chockad och tom just nu. Man har vetat om att han haft den här sjukdomen men man har alltid trott att han ska vinna över den. Det här kommer så väldigt plötsligt.

Lucic minns Ingesson:

– Som en fantastisk människa, en som alltid stod med fötterna på jorden, som ställde upp. Det finns ju mer att säga men jag hittar inte riktigt orden nu…

MARTIN DAHLIN

– Jag har varit ute och fiskat i skärgården så jag fick beskedet ganska sent. Det är så otroligt sorgligt. Det är en chock. Alla mina tankar går till Klas familj. Jag vet inte vad jag ska säga. Det är otroligt sorgligt.

Dahlin minns Ingesson:

– Det är som så många har sagt innan. Han var en riktig kämpe och en sådan som alla ville ha i sitt lag. En spelare som kunde lyfta andra, en ledare som kunde få igång hela laget.

STEFAN REHN

– Oerhört tråkigt, tragiskt. En kille som är yngre än en annan är, som har haft en sådan glöd för livet och för sina medmänniskor, som fått kämpa så mycket med sin sjukdom men som ändå har haft så mycket positiv energi över till andra. Han var en jädra fin kille. Jag skickade ett sms till Klas häromdagen, men det var nog lite för sent…

Rehn minns Ingesson:

– Som en glad prick, det var inga ledsamheter på något sätt. Det var som att han kom direkt från skogen och bara sa precis vad han tyckte och tänkte, men inte så att han sårade folk utan att han bara var ärlig.

LASSE ERIKSSON

– Jag och Tomas Brolin åkte ned till Ödeshög och var hemma hos Klas i sitt hem. Det var ett väldigt trevligt och bra samtal där vi fick möjlighet att på ett sätt

säga hej då. Vi sa inte hej då, men det kändes så när vi åkte därifrån, att det är sista gången vi träffas där.

Eriksson minns Ingesson:

– Hela hans person var präglad av styrka, vilja, kraft och energi. Han har därför kunnat leva längre med sjukdomen än de flesta andra, säger Eriksson till TT.

ROLAND NILSSON

– Klart det känns jättejobbigt. Man hade hoppats att det skulle lösa sig för honom. Jag har inte varit i kontakt med Klas eller med

någon i hans närhet den senaste tiden, utan jag fick veta det här genom media. Men jag pratade också med Kennet (Andersson), och han hade varit och träffat Klabbe för en vecka sedan. Det känns skönt att någon av oss i 94-gänget har varit där och kunnat prata med honom.

”Rolle” minns Ingesson:

– Som en glad och stark person. Han var en bra kompis.

PATRIK ANDERSSON

– Otroligt ledsamt. Mina tankar går självklart till familjen. Cancer är något som finns runt omkring oss, men det blir extra påtagligt när det drabbar en kompis och före detta lagkamrat.  Det här har varit en lång process och Klas har verkligen kämpat, vilket speglar den Klas vi fick lära känna på planen: En som alltid gav allt och tog ansvar, som visade vägen. Tyvärr vann han inte den här duellen.

”Bjärred” minns Ingesson:

– En kämpe, framförallt.

JOACHIM BJÖRKLUND

– Vi andra har ju våra familjer kvar. Jag fick redan på det i morse, det har legat i luften ett tag, tyvärr. Men någonstans hoppas man ändå att det ska gå, man vill hoppas... Det är fruktansvärt ledsamt och sorgligt, framförallt för Klas familj. Det är till dem tankarna går nu.

Björklund minns Ingesson:

– Som en rak, rejäl, ärlig och schyst kille. Det känns som de bara blir färre och färre…

THOMAS RAVELLI

– Den här sjukdomen är så fruktansvärt allvarlig och inte botbar. Det är tragiskt så att det bara sjunger om det, att en så ung och fantastisk människa går bort så här tidigt i sitt liv när han har så mycket att ge både fotbollsmässigt och mänskligt. Så är det tyvärr, att oftast rycks just de snälla och underbara människorna ifrån oss för tidigt.

Ravelli minns Ingesson:

– Han var underbar. Rak och ärlig, fanns aldrig någon baktanke i det han sa eller gjorde. Det fanns inga elakheter i honom överhuvudtaget. Han gjorde inte heller något större väsen av sig, men när han pratade lyssnade folk.

STEFAN SCHWARZ

– Det var chockartat, jag fick beskedet på morgonen. En god vän, kollega och fotbollsbroder. Vi hade många fina dagar tillsammans och visste var vi hade varandra.

Schwarz minns Ingesson:

– En fantastisk spelare och människa. En sådan som alltid gjorde sitt jobb och med stort engagemang ställde han alltid upp för laget. Man visste att om det väntade en tuff träning eller match så kunde man alltid lita på Klas.

PONTUS KÅMARK

– Det blir som en chock. Jag har tänkt på den här dagen ofta, men det går ändå inte att förbereda sig. Vi spelade ihop i många år i både IFK Göteborg och landslaget – inte minst VM 1994. Han var precis som man uppfattade honom, glad, rejält rolig, en vanlig kille.

Kåmark minns Ingesson:

– Han var pådrivaren. Att han kallades ”skogshuggaren” är så talande, det epitet säger så mycket om hur Klas var. Han var lite gammelsvensk, han kunde dra med sig vem som helst genom sitt handlande. Han knöt näven och ville alltid dela med sig av sig själv, säger Kåmark till Viasat.

TOMAS BROLIN

– Klabbe var en mycket nära vän till mig. Vi slog igenom samtidigt och delade rum under VM 1990. Vi trivdes ihop. Det var jag, Klabbe, Limpar och Eriksson som hängde ihop.

Vi gav energi till varandra och Klabbe var en sådan otrolig person att umgås med. Man blev glad över att bara se honom.

Brolin minns Ingesson: 

– Vi har haft många underbara stunder ihop, på och utanför planen, där vi gett varandra energi och inspiration. Du kommer alltid att finnas i mitt hjärta, skriver Tomas Brolin på Instagram.

MIKAEL NILSSON

– Han och jag värvades till IFK Göteborg samtidigt. Det var jättestort bara det, minns jag. Och vi blev väldigt goda vänner under den tiden, vi levde ju med tillsammans nästan varje dag innan han flyttade och blev proffs i Belgien.

Nilsson minns Ingesson:

– När vi kom till Blåvitt minns jag honom som en stor skogshuggare från Ödeshög. Ingen kunde sätta sig på på honom. Han var stor, stark och en grym kille. Vi är båda födda nästan vid samma tid, 1968. Det är otroligt sorgligt, det är inte klokt.

MAGNUS ERLINGMARK

– Jag är väldigt ledsen och bedrövad efter beskedet om Klas bortgång. Mina tankar går till Klas familj, vänner och fotbollsfamiljen IF Elfsborg.

Erlingmark minns Ingesson:

– En positiv, energisk och kraftfull spelare som också efter sin spelarkarriär och efter beskedet om sin obotliga sjukdom i sin roll som tränare i Elfsborg gjort ett stort intryck på ”sina” spelare och kollegor.

Enkät: Andreas Käck, Fredrik Falk, Tomas Ros, Patrik Syk

ANNONS

Jackpot på Europatipset! Chans på 2,5 miljoner – tippa veckans hetaste matcher.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Klas Ingesson död

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Klas Ingesson död

Tommy Svensson

Håkan Mild

Roger Ljung

Magnus Hedman

Tord Grip

IF Elfsborg