Emil Forsberg

Foppas oro: ”Får inte bli kaos”

Av: 

Per Bohman

FOTBOLL

Videogranskning i VM.

Då känner Emil Forsberg stark oro.

– Det får inte bli kaos i VM. Sätt en strikt linje om vad som gäller, eller skit i det, säger han.

I sommar kommer videogranskning, Var, för första gången att användas under ett VM. Men tekniken är kontroversiell och har stundtals fått frän kritik i de ligor där videogranskningen redan introducerats. Emil Forsberg, som har negativa erfarenheter från hur tekniken sköts i Bundesliga, är starkt orolig inför mästerskapet.

– Vi har haft stor otur med det i Leipzig. Det ska användas på rätt sätt. Man ska inte in och peta för mycket på onödiga grejer. Då förstör det. Det ska skötas på ett professionellt sätt, säger han och fortsätter:

– Ena dagen tycker folk att man ska ha Var, men andra dagen ska man inte ha det. Men vinner du VM-guld på en situation där man kan se att bollen var inne så klagar man ju inte.

”Ofärdig teknik”

Forsberg, som tycker att tekniken är ”ofärdig”, tar på eget bevåg upp en skandal i Bundesliga där en supporter till Schalke 04 jobbade med videogranskningen och utnyttjade det till sitt lags fördel.

– Det kom fram i Tyskland att det var en supporter till Schalke som suttit med granskningen och gett dem två mål. Något liknande. Så för mig har det varit ett år av prövning. Det har inte slagit rätt ut. Då känns det fel att använda det. Om man inte har en klar struktur.

Hur upplevde ni spelare den skandalen?

– Det var inte så mycket kring det. Han sparkades från jobbet, men som jag sa, om man väljer att använda Var så ska man ha klara punkter för när man gör det. Annars förstör det.

Träffar Jonas Eriksson

Under tisdagskvällen kommer truppen få träffa förre svenske stordomaren Jonas Eriksson för en genomgång om Var inför VM.

– Det är för att kunna prata om det. Vad som kan dyka upp (under matcherna) och vad man kan tänka på. Hur systemet funkar. Det finns både för- och nackdelar. Men som jag sa, det ska inte petas för mycket. Det måste vara strikt, för annars blir det kaos under VM.

”... eller så skiter du i det”

Enligt ”Foppa” är det för oklart om när och hur videogranskningen kommer att genomföras. Han känner sig inte helt säker på när domaren faktiskt får använda Var under mästerskapet.

– Vi har haft otur i Leipzig flera gånger. Något mål emot oss var offside, men då valde de att inte kolla. Det har uppstått många situationer som är tråkiga. Och då tycker jag inte att man ska ha det.

Du verkar engagerad i frågan?

– Jag har ju varit med om det (Var) i Leipzig. Det är både positivt och negativt. Jag vill inte att det ska bli stora diskussioner under VM. Antingen sätter du en strikt linje om vad som gäller, eller så skiter du i det.

LADDA NER! Ny reseguide till Moskva och de svenska VM-städerna

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

ANNONS EXTERN LÄNK

Vilken EM-succé! Klicka hem Sportbladets unika Isak-tröja! Begränsat antal - först till kvarn

Sportbladet

Publisert:

LÄS VIDARE

GUIDE: Fotbolls-VM 2018 i Ryssland – allt du behöver veta

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Emil Forsberg

Herrlandslaget i fotboll

Bundesliga

Fotbolls-VM