Malmös svar: Nästa gång får vi lära dem räkna till tjugo

En av Malmö FF:s största profiler hyllar IFK Göteborgs matematikhån av Skåne.

– Kul! Man måste kunna skämta med varandra, säger sportchefen Daniel Andersson, men lägger till:

– Vi är väldigt stolta över våra 20 guld.

Inför måndagens stormatch i allsvenska mellan IFK Göteborg och Malmö FF har alltså hemmalaget gett ut ett räknehäfte riktat mot Skåne där man från Blåvitthåll vill lära sydsvenskarna att räkna.

I häftet finns ett antal räkneövningar som går ut på att identifiera om det är 17 eller 20 bollar på bilder, om det återstår 17 eller 20 minuter i matchen och så vidare.

Allt kopplat till att Malmö FF hävdar att man tagit 20 guld och därför menar att man kan ha två stjärnor på spelartröjorna, medan MFF i den den officiella statistiken från Svenska Fotbollförbundet står på 17 SM-guld.

IFK Göteborg räknas traditionellt som Sveriges mesta mästare med sina 18 SM-guld.

– Kul! Det är ett roligt initiativ från IFK Göteborg. Man måste kunna skämta. Det har vi inga problem med, säger sportchefen Daniel Andersson, som vunnit tre SM-guld som spelar och ledare med MFF.

I dessa dagar, förstår alla humorn?

– Det hoppas jag verkligen. Vi har inte velat skapa något bråk med det vi gjort, och det vill inte Göteborg med det här heller. Man måste kunna skilja mellan gnabb mellan fansen och de helt andra, betydligt större problem som finns på läktarna, säger Andersson.

”Stolta över våra guld”

Så vem har rätt?

– Vi är stolta över våra 20 guld. Vi fick guldmedaljer de åren vi vann serien även om vi inte vann slutspelet sedan. Jag är stolt över MFF:s historia på samma sätt som IFK Göteborg ska vara stolt över sin. Det är två giganter i svensk fotboll.

– På allsvenska upptaktsträffen gjordes det en stor grej av att allsvenskan fyller 90 år i år. Göteborgs tre titlar före det, ska de räknas? Det här kan diskuteras till leda.

Är det bra om SvFF och SEF kommer fram till en regel, vad som ska gälla för att få sätta stjärnorna på bröstet?

– Ja, det är nog bra. Så att vi kommer fram till vilka guld som kan räknas. Ska segern i regionalserie 1908 räknas? säger Andersson med glimten i ögat.

– Slås det fast att det bara är det som kallas SM-guld som ska räknas så får vi vara beredda att ändra det vi gjort. Värre än så är det inte.

”Vi får lära dem”

Handen på bröstet, Daniel: Vad hade du för betyg i matte?

– Hahaha! Jag hade faktiskt femma (motsvarande A eller MVG). Jag hade inte så många femmor och matte var ett av mina bästa ämnen!

Blåvitt hänvisar till senaste Pisa-rapporten, att Sverige halkar efter och man vill hjälpa till.

– Skolan har problem rent generellt, inte bara med matematiken. Jag är inte rätt person att svara på vad som behövs göras, men precis som på många andra områden så är det flera som behöver ta mer ansvar – föräldrar, lärare, elever, beslutsfattare.

– Nästa gång är det vi som får hjälpa till, genom att lära Göteborgsområdet räkna till 20…säger Daniel Andersson med ett skratt.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.