Fotboll

”Dummaste jag har hört nånsin”

Av: 

Emil K Lagnelius

FOTBOLL

16-årig tjej stoppas av Fifa och SvFF

Foto: Charlotte Selbekk.

Charlotte Selbekk har flyttat från Norge till Sverige för studier vid bandygymnasiet i Vänersborg.

Nu stoppas 16-åringen från att spela fotboll i Sverige.

– Det är jättekonstigt, jättesjukt! En oskyldig tjej blir lidande för stelbent byråkrati, säger Carina Sjöö, damfotbollsansvarig i Vänersborgs IF, till Sportbladet.

Sportbladet berättade i förrgår om 14-årige Marius Storvik som inte tillåts spela för sitt nya lag Åsane efter flytten från Helsingborg.

Nu är det en ny idrottsungdom som stoppas – men den här gången en tjej som flyttat från Norge till Sverige.

Charlotte Selbekk är en talang i både fotboll och bandy, men har haft svårt att välja idrott. Till sist föll valet på bandy, även om hon fortfarande vill hålla igång med fotbollen på skoj.

– Det var ett svårt val, men hon vill testa på högsta nivån i bandyn och blev inbjuden till ett av Sveriges bästa dambandylag samtidigt som hon kom in på bandygymnasiet i Vänersborg, säger hennes pappa Thomas Selbekk till Aftenposten.

– Det var dock aldrig aktuellt för henne att sluta med fotbollen. Hon älskar fotboll och fotbollen är en ypperlig sommarträning för en bandyspelare.

”Känner mig maktlös”

Tanken var att Charlotte Selbekk skulle spela bandy med Kareby i allsvenskan och fotboll med Vänersborgs IF i division 3 – men hon kan glömma det sistnämnda.

Internationella fotbollsförbundet, Fifa, och svenska fotbollförbundet, SvFF, säger stopp.

– Hon flyttar inte hit för att spela fotboll, utan elitbandy. Fotboll ska hon spela för att lära känna tjejerna i Vänersborg när hon går i skolan här. Men det får man tydligen inte gör enligt Fifas bestämmelser. Jag känner mig maktlös, säger Carina Sjöö.

”Stelbent och byråkratiskt”

Vänersborgs IF beställde en övergångshandling från SvFF i samband med skolstarten i augusti.

– Vi skrev på övergångspapperna, lämnade in, och tre dagar senare ringde SvFF och talade om att så här kan man inte göra eftersom hon är minderårig, säger Carina Sjöö.

– Det finns ett elektroniskt system, TMS, där olika kriterier ska uppfyllas. Men som alla andra elektroniska system är det stelbent och byråkratiskt.

Kan inte SvFF hjälpa er med ärendet?

– Jag har jagat dem med blåslampa. Gerhard Sager (ordförande i SvFF:s tävlingskommitté) hade haft uppe detta på ett tävlingsbestämmelsemöte med SvFF. Då hade förbundets jurister sagt att de inte kan göra avsteg från Fifas regler.

”Det är Fifas beslut”

Göran Blomgren i SvFF:s övergångsgrupp berättar att det från tolv års ålder finns fyra kriterier som en spelare måste uppfylla (se fakta här nedanför) för att få byta till en klubb i ett annat land.

– Varje dispensärende avgörs av Fifa. De tittar igenom all dokumentation. Vår roll är att samla in dokumentation till Fifa, säger han.

Göran Blomgren känner till fallet med Charlotte Selbekk, men avböjer att kommentera det.

– Jag kan inte kommentera ett enskilt fall utan bara leverera fakta, vad reglerna säger.

Varför då?

– Det här är Fifas beslut. Det är deras sak att ge kommentarer i enskilda fall.

Men hon stoppas från att spela fotboll till den dag hon fyller 18 år?

– Ja, såvida det inte sker någon förändring som förändrar ärendet.

”Stångat pannan blodig”

Carina Sjöö är förtvivlad:

– Jag förstår regeln som ska förhindra att storklubbar åker till Afrika och hämtar talanger, för att sedan slänga ut dem när de inte håller måttet. Men alltså... Det här är damfotboll, det finns inga pengar inom det. Det här drabbar massor av oskyldiga människor.

– Charlottes föräldrar har godkänt detta och bifogat hennes pass. Hon ska gå en utbildning här. Hon har ett inackorderingsrum. Det enda hon vill är att lära känna nya kompisar. Fifa stoppar detta, det är så sjukt.

Carina Sjöö låter uppgiven på rösten, men det är hon inte.

– Vi har stångat pannan blodig i en månad. Men jag kommer aldrig ge mig i det här ärendet för det är det dummaste jag hört någonsin, säger hon.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

MEDS

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotboll

Fifa

Bandy