Ber om ursäkt – efter rasistiska gesten

avSimon Sjöstrand

Edwin Cardona, 24, gjorde en påstådd rasistisk gest mot spelarna i Sydkorea.

Nu riskerar den colombianske landslagsmannen att stängas av.

– Jag ber om ursäkt om jag förolämpat någon, säger mittfältaren till förbundets Twitter-konto.

Redan VM-klara Colombia träningsspelade mot Sydkorea på fredagen. Laget föll med 1–2 efter dubbla mål av Tottenham-stjärnan Son Heung-Min, men det var två händelser i första halvlek som stal rubrikerna.

Först kolliderade storstjärnan James Rodriguez med Kim Jin-Su, som föll till marken. Rodriguez var snabbt framme och drog upp sydkoreanen på fötter, men en irriterad Jin-Su svarade med att göra en svepande handrörelse mot Rodriguez ansikte.

Tv-bilderna efteråt visade att handen aldrig tycktes träffa Bayern München-spelaren, som ändå slängde sig mot marken och började rulla runt på gräset med händerna för ansiktet.

”Träffad av blixten”

”Som träffad av blixten”, skriver brittiska The Sun, som beskriver Rodriguez handling som ”en av de mest bisarra dykningarna i fotbollshistorien”.

Båda spelarna klarade sig utan varning, men den kanske största snackisen handlade om efterspelet till händelsen.

Flera spelare hamnade i bråk och knuffade på varandra, där Edwin Cardona gjorde en gest mot de sydkoreanska spelarna som enligt många uppfattades som direkt rasistisk. Mittfältaren satte fingrarna vid tinningen, pressade utåt och anspelade på vindögdhet.

En gest som fick många att rasa.

”Är oacceptabelt”

– Colombia var väldigt fysiska, men rasistiskt beteende är oacceptabelt. Colombia är ett lag som kryllar av världsstjärnor och det var en besvikelse att få se något sånt, säger den sydkoreanske lagkaptenen Ki Sung-Yeung enligt ESPN, som skriver att Cardonas beteende också fördöms i koreanska medier.

Nu ber Cardona om ursäkt.

– Jag menade inte att vara respektlös mot någon, något land eller etnicitet, men jag är ledsen om någon tolkade det på det sättet eller kände sig förolämpad, säger han till det colombianska fotbollförbundets Twitter-konto.

Enligt The Sun riskerar Cardona nu att bli avstängd av Fifa.

– Jag vill understryka att jag inte är en aggressiv person. Jag är ledsen över att det som hände har blivit feltolkat, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fotboll

Colombia

Sydkorea

Rasism