Klart: Norge skickar ”nödlandslag”

Av: Erik Karlsson, Jonna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Lars Lagerbäck kan få ta med sig b-laget till Österrike.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN
Lars Lagerbäck kan få ta med sig b-laget till Österrike.

Det norska landslaget fick aldrig resa till Rumänien utan matchen ställdes in.

Men nu är det klart att man skickar ett ”nödlandslag” till matchen mot Österrike på onsdag – där bland annat Djurgårdens Fredrik Ulvestad uppges vara en del av truppen.

Flygresan till Rumänien var bara en timme bort när det slutgiltiga beskedet kom – det norska landslaget fick inte åka.

Nations League-matchen, som skulle ha spelats under söndagen, ställdes in på grund av coronasmitta i den norska truppen.

– Vi är väldigt besvikna över att myndigheterna tvingar oss att stanna hemma. Alla de övriga 54 Uefa-nationerna spelar landskamper denna vecka utom Norge, säger Stefan Johansen, Martin Ödegaard och Joshua King i ett pressmeddelande.

Samlar upp b-lag

Men nu gör Norges fotbollsförbund vad man kan för att få till en match mot Österrike på onsdag – en match som vid vinst skulle kunna säkra en norsk gruppseger.

Sent på söndagskvällen bekräftar förbundet att man kommer skicka ett b-landslag lett av U21-tränaren Leif Gunnar Smerud.

– Trots en speciell situation ser jag fram emot att träffa spelarna som i en kaotisk situation svarat upp med stor vilja att hjälpa landslaget, säger Smerud i ett pressmeddelande.

Fast i karantän

Samtliga spelare ur den tänkta Rumänien-truppen är fast i karantän och därmed helt uteslutna från spel.

Det tilltänkta b-laget kommer bland annat bestå av spelare i europeiska klubbar som normalt sett inte platsar och spelare i Norge som redan haft covid-19 och då slipper karantänsregler.

För VG bekräftar en rad spelare att de fått samtal om att ställa upp.

– Jag ställer absolut upp om det behövs men vi får se hur det blir för det är nog VM i logistik också, sa före MFF-backen Andreas Vindheim, nu i Sparta Prag, tidigare under söndagen.

Enligt tidningen är också Djurgårdens Fredrik Ulvestad en av de kontaktade spelarna precis som Elfsborgs Mattias Dyngeland. Även målvakten i Dif, PK Bråtveit, är aktuell. Till viss del för att han nyligen haft sjukdomen och därmed undkommer karantänsreglerna som kan uppstå.

Reser gemensamt från Norge

Spelarna ska enligt VG, på grund av komplicerade inreseregler i Österrike samlas i Norge för gemensam avresa därifrån. Då gäller det bara att alla som ankommer till Oslo är friska.

Truppen presenteras i sin helhet klockan 11 på måndagsförmiddagen. Två dagar innan matchen ska spelas.

– Det har varit svåra avvägningar, men vi är glada att matchen kan spelas, säger förbundets generalsekreterare Pål Bjerketvedt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.