Hammarby klart för final i svenska cupen

Fyra ramträffar från Djurgården inom loppet av 45 minuter.

Trots det var det Hammarby som gick segrande ur cupderbyt och därmed säkrade en finalplats mot Häcken efter mål av mittbacken Ouattara Aziz.

– Det kändes som att jag hostade blod, säger Astrit Selmani efter matchen.

Förutsättningarna inför matchen var väldigt tydliga.

Djurgården kom till spel efter en veckas vila, en nästintill intakt trupp och en mer eller mindre utriden coronavåg.

Hammarby mötte Trelleborg så sent som i torsdags, spelade dessutom förlängning och lider fortfarande av sviterna efter en mycket omfattande smittspridning i verksamheten.

Det brydde sig inte mittbacken Ouattara Aziz det minsta om, utan blev matchhjälte för sitt Hammarby när han träffades av ett missriktat skott från Gustav Ludwigson efter en kvarts spel.

Då hjälpte det föga för Djurgården att man ägde matchbilden, skapade många lägen, träffade virket fyra (!) gånger och rent statistiskt borde gjort ett par mål mot ett trött och slitet Hammarby.

Tre i ribban och ett i stolpen

Hjalmar Ekdal, som kom till Djurgården från just Hammarby inför den här säsongen, hade ett mycket fint avslut från nära håll kort efter Bajens ledningsmål. Skottet tog i ribban och studsade ned på linjen innan det rensades bort av hemmaförsvaret.

En stund senare sköt lagkaptenen Magnus Eriksson ett kanonskott från långt håll som såg ut att överlista David Ousted i Bajen-målet – bollen tog i stället i ribban, ner i stolpen och ut till en fristående Edward Chilufya. Anfallarens nick tog även den i ribban och ut.

I den andra halvleken fortsatte Djurgården att trycka på och hotade David Ousted vid ett par tillfällen, men dansken och hans vilt kämpande försvar höll undan och vann matchen med 1–0.

Astrit Selmani sammanfattade sin och Hammarbys insats på följande sätt efter matchen:

– Sista fem minuterna så snurrade det i huvudet.

Hur jobbigt var det?

– Jag måste ha ledigt i två dagar nu. Jag är helt slut mentalt och i kroppen. Lungorna känns... jag höll på att tuppa av sista tio minuterna. Det kändes som att jag hostade blod. Det var så jobbigt. Men vi sprang ihjäl oss sista minuterna, säger Selmani och fortsätter:

– Jag är så stolt över laget. Det var tio år sedan som laget var i final i svenska cupen. Innan jag skrev på så sa jag till Jesper Jansson: "Vi kommer gå till finalen". Det fick han höra nu.

Thomas Lagerlöf var självklart besviken efter förlusten.

– Det är svårt att vinna fotbollsmatcher när man inte göra några mål... men jag kan inte klaga på grabbarnas insats.

I finalen ställs Hammarby mot Häcken. Hisingslaget avfärdade cupskrällen Västerås tämligen enkelt i sin semifinal med 3–0.

Det blir Hammarby som får hemmaplansfördel, då finalen spelas på Tele2 Arena den 30 maj.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.