OBOS Damallsvenskan i fotboll

Hammarbykrafter och formstarka mästare i veckans elva

Av: 

Makoto Asahara

FOTBOLL

Stina Blackstenius fortsätter visa glödande form. Hammarbyoffensiven briljerade mot Kristianstad. Och just det, Rosengård vann med hela 7–0.

Sportbladets Makoto Asahara har tagit ut veckans elva i damallsvenskan efter en sjunde, och sedvanligt fullspäckad, omgång.

Målvakt:

Emma Holmgren.

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Emma Holmgren, Eskilstuna United (2)

Visst var det diskutabelt huruvida hon verkligen skulle fått med sig den frispark hon fick i samband med Vittsjös bortdömda mål i början av matchen. Men samtidigt rådde det ingen tvekan om hennes aktioner i övrigt. Stundtals strålande i målet med ett antal högoktaniga räddningar.


Försvar:

Shannon Woeller.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Shannon Woeller, Växjö

Även om offensiven lämnat mycket att önska så har Växjö verkligen satt försvarsspelet. Och kanske framförallt har det nykomponerade mittbacksparet Woeller-Pennsäter sett strålande ut. Efter 0–0 mot Linköping så är det kaptenen Woeller som får förtroendet i veckans elva – efter att ha lett vägen för en gedigen laginsats i defensiven.

Jennie Nordin.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Jennie Nordin, Piteå

På tal om försvarsledare. Även om Djurgården inte direkt hotade Piteåförsvaret nämnvärt så var det samtidigt också ett Piteåförsvar som höll tätt och knappt satte en fot fel. Och i en kämpainsats över hela banan så var det ärkekämpen Jennie Nordin som stack ut.

Glodis Perla Viggosdottir.

Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Glodis Perla Viggosdottir, FC Rosengård (3)

Börjar bli tjatigt detta, men herrejösses vilken mittback detta är. Även om hon inte direkt hotades av ett minst sagt tillbakapressat AIK så var samtidigt isländskan och hennes bollsäkra fötter den avlägsna startpunkten för de flesta långdragna Rosengårdsanfall. Förtjänar nästan en plats i veckans elva varje vecka.

Ebba Hed.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Ebba Hed, Vittsjö GIK (2)

Något förvånande blott hennes andra framträdande i veckans elva. Och detta för ytterbacken som ligger tvåa i assistligan på totalt fem målframspelningar. Den femte kom mot Eskilstuna, när hennes välavägda passning hittade den målfarliga Emily Gielnik. Har en enorm offensiv uppsida och framförallt en ytterst känslig passningsfot.


Mittfält:

Ellen Gibson.

Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

Ellen Gibson, Hammarby

Trotjänaren har fått kliva in i startelvan när viktiga tvåvägsmittfältaren Hanna Folkesson saknats. Och hon har verkligen tagit för sig. Mot Kristianstad utstrålar hon ett oerhört lugn matchen igenom, kombinerat med en bollvinnaraggressivitet när situationen krävde det. Må vara i skymundan av spelare som Janogy och Larsson. Likväl strålande.

Filippa Angeldahl.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Filippa Angeldahl, BK Häcken (3)

Lätt att ta en spelare som ”Ippe” Angeldahl i ett lag som BK Häcken för givet. Men det tåls, egentligen varje vecka, att upprepas hur viktig hon faktiskt är för den regerande mästaren. Det kreativa mittfältsnavet som möjliggör att Stina Blackstenius (ja, så klart hon är med igen) kan visa en så glödande form som hon gör. Det var inget som var annorlunda på den fronten i helgens 3–0-seger.

Ria Öling.

Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

Ria Öling, FC Rosengård (2)

Andra raka nomineringen för Rosengårds nya finländska. Och hon förtjänar den verkligen. Lyste allra klarast av alla offensiva Rosengårdsstjärnor när hon dikterade villkoren i 7–0-krossen mot AIK. Två mål på det personliga kontot dessutom, varav ett av dem var en riktig distansdelikatess. Har verkligen hittat rätt i sin nya och mer krävande klubbmiljö.


Anfall:

Madelen Janogy.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Madelen Janogy, Hammarby (2)

Det syns att Madelen Janogy njuter av att spela fotboll för tillfället. När det behövs mål framåt så är hon på rätt plats vid rätt tillfälle, med distinkta avslut, två gånger om till och med mot Kristianstad. Och när tid behöver fördrivas och en ledning behöver försvaras så är hon vital med sina tekniska egenskaper. Såg nästan ut att ha allra roligast i slutminuterna när Kristianstad helt enkelt inte kunde ta bollen från henne.

Stina Blackstenius.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Stina Blackstenius, BK Häcken (3)

Även om det till största delen är en miss från Cecilia Ran Runarsdottir i Örebromålet så ska inget skimmer tas i från Stina Blackstenius i situationen. För utan att vara på tå och utan instinkten som hon visar så bryter man inte den passningen och serveras det öppna målet som hon gör. Fortsätter på sin glödheta vårform när hon ligger bakom allt och lite till i Häckens komfortabla 3–0-seger borta mot Örebro.

Emilia Larsson.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Emilia Larsson, Hammarby (2)

Janogy gjorde två av målen. Men det var Emilia Larsson som låg bakom båda också, något som också Janogy själv påpekade efter matchen där hon hyllade deras samarbete. Man kan förstå varför. Inlägget till 1–0-målet håller enormt hög klass. Och lägg därtill att Larsson är ovärderlig med sitt slit och spring i bollåtererövringsarbetet.

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal – först till kvarn

Sportbladet Shop

Se OBOS damallsvenskan – starta ditt abonnemang här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Caroline Seger, Nilla Fischer och Emma Jansson i Veckans elva

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

OBOS Damallsvenskan i fotboll

Madelen Janogy

Stina Blackstenius

FC Rosengård

BK Häcken

Hammarby IF Fotboll

Fotboll