Spelaren frias från misstankar om matchfixning

Den tidigare Elfsborgsspelaren har stått åtalad för spelfusk efter att medvetet ha tagit ett gult kort i en allsvensk match.

I dag kom domen.

Mannen frias av Malmö tingsrätt.

Domen har senare överklagats.

Det såg ut som en dussinhändelse i en allsvensk match 2019. En spelare i Elfsborg reagerade starkt på ett domslut, protesterade och fick gult kort.

Efteråt visade det sig att två personer startat nya spelkonton och satsat stora summor på att just den spelaren skulle varnas. Och två dagar efter matchen förde en av dem över 300 000 kronor till spelaren, vilket mottagaren menar var ett lån.

De tre männen plus en målvakt i en lägre division har stått åtalade för misstänkt mutbrott och spelfusk. Männen friades i dag av Malmö tingsrätt för anklagelser gällande händelserna runt den allsvenska matchen.

De andra männen döms

”Tingsrättens slutsats är att omständigheterna med viss sannolikhet talar för att överenskommelse om lån träffats mot att fotbollsspelaren agerade på visst sätt i kommande match och att bettarna därmed skulle vinna pengar genom fusk. Med hänsyn till de tilltalades förklaringar och utredningen i målet kan tingsrätten dock inte dra en tillräckligt säker slutsats. Därför frias de åtalade” skriver Malmö tingsrätt.

Den ex-allsvenske spelaren frias därmed helt. Däremot bedöms en av vadslagarna samt målvakten skyldiga till matchfixning i en lägre division, då ”det finns sms som ger stöd för att det förekom matchfixning samt att de tilltalades förklaringar inte är trovärdiga”, som Malmö tingsrätt skriver.

Misstankarna kvarstår i förbundet

Men den ex-allsvenske spelaren kan bestraffas på andra sätt. Dels har han varit avstängd från allt spel, även internationellt, under pågående utredning. I en anmälan till Svenska fotbollsförbundets disciplinnämnd har förbundets jurist Christine Stridsberg yrkat på en idrottslig avstängning i fyra och ett halvt år för spelaren - och sex år för målvakten. Bestraffningar som, i sig, är oberoende av dagens dom.

– Det är ett särskilt reglemente som styr i idrotten, och vi har lägre beviskrav än i tingsrätten. I nuläget finns det alltjämnt tillräcklig bevisning, och vi kommer inte gå in och ändra något i anmälan. Men vi ska läsa och analysera domen och följa en eventuell överklagan noga, säger hon till Sportbladet och fortsätter:

– I vårt fall är det disciplinnämnden som avgör, och vi får se om de väljer att pröva frågan trots att det inte ännu är en laga kraft vunnen dom eller om de väntar på en eventuell överklagan.

Fotnot: 28 juni överklagades domen.

Den före detta Elfsborgsspelaren på plats i Malmö tingsrätt.
Den före detta Elfsborgsspelaren på plats i Malmö tingsrätt.
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.