Liverpool i toppen – första gången på 18 säsonger

Av: Felix Tornberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Liverpool firar ett starkt år både på plan och vid sidan om.
Foto: TT
Liverpool firar ett starkt år både på plan och vid sidan om.

I somras vann Liverpool sin första ligatitel på 30 år.

Nu fortsätter laget gå bra.

När Deloitte Football Money League presenterar världens bäst ekonomiskt presterande fotbollsklubbar är Liverpool topp fem.

Liverpools intäkter har minskat med åtta procent sedan säsongen 2018/19. Det visar Deloitte Football Money Leagues rapport, som Sky Sports tagit del av, över säsongen 2019/20.

Trots det klättrar laget i pengaligan. För första gången sedan 2001/02 – 18 säsonger sedan, alltså – återfinns Liverpool bland de fem klubbar med störst intäkter.

Liverpool hittar vi på plats fem, men den engelska mästaren är inte det engelska lag med störst intäkter. På en fjärdeplats ligger Manchester United, som även besegrade Liverpool i FA-cupen i lördags.

United har dock sjunkit i tabellen, och Champions League-vinnaren Bayern München har tagit över klubbens tredjeplats.

Förlorat intäkter under säsongen

På andraplats ligger Real Madrid – men toppar gör en annan spansk jätte.

Barcelona var den fotbollsklubb med störst intäkter säsongen 2019/20. Intäkterna uppgick till 7,1 miljarder svenska kronor i runda slängar. Trots detta har det i dagarna rapporterats om att klubben tampas med enorma skulder och hotas av konkurs.

Bland topp 20 var det endast ett lag som ökade sina intäkter i den senaste rapporten. Denna klubb var ryska Zenit St. Petersburg.

Anledningen till raset i intäkter är främst den rådande pandemin. Den har gjort att klubbarna främst tappat intäkter från TV-pengar och försäljning under matchdagar.

Mörka resultat, som väntas bli än mer påtagliga till nästa års rapport.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.