Åtal väckt för matchfixning i allsvenskan

Av: Mattias Karlsson, Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Fyra personer åtalas för mutbrott i samband med två ärenden om matchfixning inom svensk fotboll.

Sportbladet har tidigare avslöjat att en match i allsvenskan för herrar som spelades under 2019 utreds för misstänkt matchfixning.

En av de åtalade är en av spelarna som deltog i den aktuella matchen.

Matchen i allsvenskan 2019 handlar om ett uppseendeväckande agerande från spelare på planen. Enligt Sportbladets uppgifter har personer med nära koppling till spelaren lagt spel på matchen.

– Strax efter matchen fick spelaren låna en större mängd pengar av personer som lagt vadhållningsspel, säger kammaråklagare och förundersökningsledare Staffan Edlund vid Riksenheten mot korruption.

Förnekar brott

Den allsvenska spelaren åtalas för tagande av muta och två personer för givande av muta. Samtliga åtalas för brott mot spellagen.

– Han förnekar all kännedom om påstått brott. Han lämnar inga kommentarer i övrigt, säger spelarens advokat Frank Thorstensson.

Vill du säga något mer, om den aktuella händelsen i matchen?

– Inga kommentarer, bortsett från att brott förnekas.

De två andra åtalade är före detta herrlandslagsspelare i futsal. De häktades i januari misstänkta för brott mot spellagen och grovt givande av muta. De släpptes efter två veckor i häktet, men åtalas nu.

Sex matcher i trean

Den andra matchen handlar om en spelare i ett lag i division 3 för herrar som vid sex tillfällen under 2019 ska ha tagit emot mutor från en person som lagt vadhållningsspel.

Den spelaren åtalas för tagande av muta och den andra personen för givande av muta. Båda åtalas för brott mot spellagen.

Svenska fotbollförbundet har bekräftat för Sportbladet att de samarbetar med polisen i utredningen kring matchen i allsvenskan.

1 januari 2019 instiftades en ny spellag, nu kommer tingsrätten för första gången att pröva ärendet.

Brott mot spellagen kan ge böter eller fängelse i upp till två år.

Samtliga åtalade har i förundersökningen nekat till brott.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.