Sverige krossade Lettland

Bättrade på en redan fin målskillnad – kan avgöra

STOCKHOLM/GÖTEBORG. Lettland hade som väntat inte en chans mot Sverige.

Efter tre mål på tolv minuter vann Blågult till slut med 7–0.

– Det är alltid kul att göra mål, säger matchens enda tvåmålsskytt, Pauline Hammarlund, som var med i landslagselvan för första gången på fyra år.

Lettland saknade tre spelare – en av personliga skäl och två på grund av att de behövde stanna hemma och jobba.

Med de förutsättningarna blev det inte lättare för tabelljumbon i Sveriges EM-kvalgrupp.

Blågult saknade förvisso också några av sina bästa spelare – men det spelade mindre roll.

Mål redan efter 52 sekunder

Redan efter 52 sekunder nickade Juventusspelaren Lina Hurtig in ledningsmålet. Knappt nio minuter senare utökade damallsvenskans skyttedrottning Anna Anvegård till 2–0 och därefter fixade Olivia Schough brutala 3–0 på bara tolv minuters spel.

– Vi talade om det innan, jag minns inte när jag gjorde mål senast. Det var så skönt. Jag har glömt hur det känns, säger Schough.

Magdalena Eriksson gjorde 4–0 i den 27:e minuten innan Sverige drabbades av ett bakslag med en skada på Lina Hurtig.

Pauline Hammarlund satte sedan punkt för den dominanta halvleken genom att nicka in 5–0 och blev matchens enda tvåmålsskytt med ytterligare ett nickmål i andra.

– Det är alltid kul att göra mål. Jag är en sådan spelare som ska vara in i boxen och göra det jobbigt för motståndarna, säger Hammarlund.

Den skadedrabbade anfallaren har inte startat i landslaget på fyra år och var glad och nöjd över förtroendet.

– I år har jag fått en hel säsong utan skadeproblem. Jag har fått förtroende och speltid och vuxit med det. Jag har spelat tre år med skavanker, säger 26-åringen.

Curmark målskytt i debuten

Inhoppande Filippa Curmark avslutade målkalaset med en fullträff i sin landslagsdebut när hon satte 7–0 och fick lovord av förbundskaptenen Peter Gerhardsson.

– När vi valde att ta ut Seger var det naturligt att ta in henne. Hon är tuff och spelskicklig, och har ett bra tillslag. Hon har visat att hon vill vara med och slåss på den här nivån, säger han.

Efter segern toppar Blågult fortsatt EM-kvalgruppen inför gruppfinalen mot Island på tisdag – ett möte som blir helt avgörande gällande vem som kniper direktplatsen till EM 2022.

Krossen bättrar på en redan fin målskillnad för Sverige vilket kan ha betydelse för jakten på EM 2022. Sverige har nu tre poäng och elva plusmål på Island (som har en match mindre spelad).

De bästa grupptvåorna har också chans att kvalificera sig till mästerskapet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.