Anthony Elanga

”Otroligt hög nivå – jag har inga ord för det”

Manchester Uniteds U23-tränare lovordar Anthony Elanga – med i Europa League-truppen mot Granada

Av: 

Fredrik Andersson

Anthony Elanga är med i Manchester Uniteds trupp i Europa League.
Anthony Elanga är med i Manchester Uniteds trupp i Europa League.

FOTBOLL

Returmöte mot Granada.

Då är Manchester Uniteds svenske talang Anthony Elanga, 18, med i truppen på nytt.

– Vi håller honom väldigt högt, säger Uniteds U23-tränare, Neil Wood, till Sportbladet.

När Anthony Elanga, 18, var tolv år gammal gick flyttlasset till Manchester och Manchester Uniteds akademi. Sedan dess har den offensive svensken avancerat i leden.

I fjol blev 18-åringen, som mestadels håller till på vänsterkanten, utsedd till klubbens bäste ungdomsspelare. För knappt en månad sedan skrev Elanga dessutom på ett nytt långtidskontrakt med klubben.

När Premier League-klubben i förra veckan besegrade Granada med 2–0 i den första kvartsfinalen i Europa League var svensken med på bänken. I kväll, torsdag, väntar returmötet på Old Trafford och enligt Manchester Evening News är Elanga uttagen även till kvällens match.

– Han har varit här sedan han var tolv år och han har alltid visat en bra karaktär. Han har haft lite motgångar, både den här och förra säsongen, han hade ryggproblem förra året och den här säsongen gjorde han det väldigt fram fram till januari, då fick han en tackling mot Leicester som han fick en skada av, säger Uniteds U23-tränare Neil Wood.

”Inte överraskad”

För det är ju i U23-laget Elanga spelar till vardags, där han den här säsongen noterats för sju mål och två assist på 13 ligamatcher.

– Han gör en bra säsong och har visat framfötterna, gjort några utmärkta mål. Han lär sig fortfarande och jobbar för att bli bättre, han mognar fortfarande och han är på sin väg att, förhoppningsvis, bli en A-lagsspelare. Han har tränat med A-laget nyligen och han var på ju bänken mot Granada. Det är bra erfarenheter, jag hoppas han kan suga in allt det, lära sig och bli ännu bättre, säger Wood.

Var du överraskad över att han var med på bänken mot Granada senast?

– Bara överraskad med tanke på att han nyligen kom tillbaka från en skada, men annars inte överraskad. Vi ser honom i träning varje dag, vi ser vad han gör. Det är inte överraskande att han lyckades ta en plats på bänken.

Vad Wood anser om Elangas resa i Uniteds akademi?

– Han har haft både toppar och dalar. Han har haft motgångar längs med vägen, men sättet han har reagerat på motgångarna är något vi är väldigt nöjda med. Jag vet inga klubbar som flyttar upp spelare till A-laget bara för att, de ska förtjäna det. Varje ung spelare strävar efter att komma upp och träna med A-laget, det är inte lätt och det är inte något man ska ta för givet. Du måste visa kvaliteten och att du förtjänar det. När du väl är där är det ännu tuffare att stanna kvar där. Det är deras utmaning.

Vad krävs det för att ta sig hela vägen till A-laget i en klubb som United?

– Du måste vara stark psykiskt, öppensinnad, ha en vilja att förbättras och hjälpa laget – och göra vad du kan för att förbättra dig själv individuellt. Det är många aspekter som spelar in – och kanske behöver du lite tur på vägen också. Det är det vi försöker lära ut till våra spelare, hur de beter sig, vilken karaktär som behövs för att ta sig långt. Om de gör bra ifrån sig kan de får träna med A-laget, men i slutändan handlar det om vad spelaren själv vill. Vi kan hjälpa dem till en viss punkt men sedan är det upp till de själva att visa upp sig, att de har vad som krävs för att vara på den nivån.

Jämförts med Thierry Henry

Har Anthony vad som krävs för att vara på den nivån?

– Han har bra fart, han har styrkan och han har gjort några fantastiska mål. Han behöver förbättra det där sista, bli mer klinisk i sista tredjedelen, göra fler mål. Men han är fortfarande 18 år och det finns alltid saker du måste förbättra. Om han får ihop alla de här bitarna har han en bra chans att bli professionell, då kan han ha en bra chans att spela för vårt A-lag. Det är många saker som ska klaffa. Han är på en god väg just nu och vi arbetar hårt för att han ska vara kvar på den vägen.

När Manchester Uniteds i september i fjol vann med 6–0 över Salford City, där Elanga var en av målskyttarna, sa kommentatorn: ”du tänker på Thierry Henry”, om svensken.

Om Neil Wood håller med?

– Det var nog mer för målet han gjorde. Han fick bollen bakom sig och sprang med den längs vänsterkanten, öppnade upp sin kropp för att sedan placerade in den bakom målvakten. Det var väldigt mycket Thierry Henry över det avslutet, jag tror mer det var det som han refererade till.

Anthony Elanga i en match med det svenska P17-landslaget 2019.

Wood berättar att han har konstant med Ole Gunnar Solskjær och hans stab, men att de inte jobbar lika nära A-laget nu, som tidigare, med tanke på pandemin.

På tal om Solskjær, när det blev officiellt att Elanga skulle sitta på bänken mot Granada i förra veckan sa norrmannen följande till Manchester Evening News:

– Det handlar inte bara om att få erfarenhet, han är redo att spela.

”Har inga ord för det”

Neil Wood om Solskjærs kommentar då:

– Det faktum att Ole sa så om Anthony är en enorm självförtroende-boost för honom, att få höra det. Han ska ta med sig det och träna varje dag och bevisa Ole att han har rätt, visa att han kan lita på honom och att han är redo för sin debut.

Hur mycket tror United på Elanga?

– Vi skrev nyligen ett nytt kontrakt, vilket jag tycker visar att vi håller honom väldigt högt. Han har varit i klubben under en längre tid, vi har investerat mycket tid på honom. Jag tycker att det visar att klubben tror på honom.

Hur bra kan han bli?

– Han är fortfarande väldigt ung, jag vill inte sätta för stor press på honom. Han visar otrolig förbättring och har visat en väldigt hög nivå. Sedan beror det på kvaliteten och prestationerna han gör varje dag. Han har visat sin kvalitet den här säsongen och jag hoppas personligen att han fortsätter med det och ger sig själv en lång karriär inom sporten.

– Anthony är ung, han är en av spelarna som stod ut vid ung ålder. Hans mentalitet, sättet han ser efter sig själv, hur han förbereder sig inför träningarna – jag har inga ord för det, han är väldigt professionell.


Sportbladet har försökt få till en intervju med Anthony Elanga själv, men enligt klubbens kommunikationsavdelning kommer svensken inte göra intervjuer den här säsongen då han ”måste etablera sig i A-laget innan han börjar med externa intervjuer”.

ANNONS

Spika favoriterna och se upp för skrällar – tippa helgens toppfotboll på Europatipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Var nära att lämna United – orden ändrade allt · Så blev Anthony Elanga Sveriges nya stjärna

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anthony Elanga

Manchester United

Fotboll

Premier League