Hade rysk flagga på skorna – väcker avsky i Norge

Kameruns Gaël Ondoua har två flaggor på sina skor.

Den kamerunska och den ryska flaggan, något som nu väcker avsky.

– Det här framstår som en provokation för extremt många människor, säger Carl-Erik Torp i NRK.

Kamerun förlorade i torsdags sin VM-premiär mot Schweiz med 1–0. Med drygt 20 minuter kvar så hoppade Gaël Ondoua, 27, in och den uppmärksamme noterade att han hade två flaggor på sina skor – den kamerunska och den ryska.

Mittfältaren som till vardags spelar i tyska Hannover berättar nu om beslutet.

PLUS: LISTA: VM-landslaget med vräkigaste boendet

– Jag spelar alltid i skor med den ryska flaggan på, både i Tyskland och i VM. Jag kommer aldrig att sluta med det. Ryssland är mitt hem, precis som Kamerun. Varför ska jag överge mitt hem?, frågar han sig enligt Sport-Express.

”Jag är 9,5/10 rysk”

Ondoua flyttade i ung ålder till Ryssland och har i tidigare intervjuer berättat att han hade velat spela för Ryssland, men att han aldrig blev uppvaktad av förbundet. I stället debuterade han för det kamerunska landslaget i mars tidigare i år.

– Jag är 9,5/10 rysk. Resten är min hudfärg, sa han då.

Ryssland är för tillfället avstängda från all internationell fotboll till följd av kriget i Ukraina. Och att spela med den ryska flaggan är något som rört upp känslorna i bland annat Norge.

”Visar totalt brist och förståelse”

– Han visar total brist och förståelse för den ansträngda situationen som Europa befinner sig i. Det här framstår som en provokation för extremt många människor, säger norske experten Carl-Erik Torp i NRK.

– Om det här inte leder till en reaktion så visar det återigen hur utom kontroll Fifa är. Det här är en politisk markering som uppfattas som stöd för ett avstängd lag, säger Berit Lindeman, generalsekreterare i norska Helsingforskommittén.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN