Målhet Rolfö tillbaka i landslaget: ”Det var tufft”

avPetra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

En diffus lårproblematik gäckade Fridolina Rolfö till och från under en längre tid.

Nu är hon tillbaka i landslaget – målfarligare än någonsin.

– Det var absolut tufft, jag visste ju vad som stundade med allt som skulle komma med förberedelser till VM och Champions League, säger 25-åringen.

Bayern Münchens målspottare, fem mål på sex matcher i mars, är tillbaka i landslaget.

Fridolina Rolfö missade Algarve Cup, men är redo för lördagens möte med Tyskland.

Hon kommer med stort självförtroende efter målskörden som bland annat inneburit att hon skjutit till sitt tyska klubblag till semifinal mot Barcelona i Champions League.

– Vi har haft en bra form med laget och presterat. Vi har spelat mycket matcher och vunnit mycket. Det är en bra känsla. Jag skulle nog säga att jag hittat min position mycket bra. Jag är lite mer offensiv i mitt spel. Istället för att vara mer bred på kanten har jag kommit in mer centralt. Jag kommer lite närmare mål och skapar mer chanser i och med det, säger hon.

Hon kommer att ta en av de offensiva positionerna i landslagets uppställning, vilken vet hon inte och det spelar ingen större roll, det är upp till förbundskapten Peter Gerhardsson.

1 av 2 | Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

– Vi har pratat om att att vara i en av de offensiva positionerna. Sen specifikt vilken blir upp till honom, hur han vill spela mig.  Men en offensiv roll såklart, säger hon.

Hon lyser av självförtroende och är stark både mentalt och fysiskt.

Skadan i framsida lår stoppade henne från att delta i Algarve Cup i början av mars. Den tiden ägnade Fridolina Rolfö åt att bygga styrka och rörlighet.

– Under Algarve kunde jag träna och öka på min speltid successivt. Jag känner nu att kroppen är stark så jag tror att det var ett bra drag. Jag mår väldigt bra för tillfället, säger hon.

Med blicken i bakspegeln är det inte bara en kort skadeperiod det handlar om. 25-åringen har gäckats av problematiken i framsida lår under en längre tid.

I höstas missade hon Sveriges avgörande VM-kval.

”Gjort tester och tagit prover”

– Det var i princip samma skada. Det var samma muskelgrupp som jag hade problem med. Det var lite så att jag tränade på, sen blev det bakslag och ny skada. Det var inte under en lång tid utan mer två-tre veckor, som mest tre-fyra veckor.

Vad har ni definierat den som?

– Vad det kom ifrån var svårt att säga. Men i början av året lade vi om träningsupplägget lite i Bayern München. Det gjorde att min kropp mådde väldigt bra. 

Har du ändrat löpstil eller hittat andra anledningar till att ändra rörelsemönster?

– Vi har gjort tester och tagit prover, vi har tittat på min löpstil men egentligen inte kommit fram till någonting.  Just nu vill jag inte se tillbaka på det, utan titta framåt för att må så bra som möjligt.

Skadeperioden  har varit utmanande.

– Det var absolut tufft, jag visste ju vad som stundade med allt som skulle komma med förberedelser till VM och Champions League. Jag tog mig igenom det och känner att jag kunnat jobba på bra med min kropp. 

Peter Gerhardsson är glad för att allt fungerar igen.

Han pekar på 25-åringens förmåga att utmana en mot en, en egenskap han vill ha in i landslaget.

– Jag har tagit stora kliv just en mot en. Det är något vi jobbat med mycket i Bayern München, det är något man anser är viktigt och inget som jag jobbat med i Sverige tidigare. Det är något jag har utvecklat. Sen finns det andra saker som är viktiga i mitt spel som att använda kropp och täcka boll. Det är ett väldigt fysiskt spel i Tyskland och det gäller att hålla i bollen, annars smäller det.

Ett annat positivt besked för landslaget under tisdagen var att mittfältaren Caroline Seger var med och körde kollektivt.

Men efter 30 minuter avbröt landslagsstjärnan den kollektiva träningen och fick ägna sig åt rehabiliteringsövningar för sin knäkänning, men det var enligt plan.

Damlandslagets samtliga medaljer genom åren 00:45
Publicerad: