”Ett beslut vi får ta där och då”

ALBUFEIRA. Linda Sembrant får inte delta i Algarve Cup – men flera av hennes italienska klubblagskamrater är på plats.

Skulle Sverige ställas mot Italien i ett senare skede av turneringen är det inte uteslutet att matchen stoppas.

– Vi får se vad vi tar för beslut när vi väl står där, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

Fyra italienska landslagsspelare tillhörande Milan ströks i dagarna ur Italiens trupp till Algarve Cup.

Beslutet, som var ett initiativ från klubblaget, togs med anledning av Coronaviruset som har drabbat landets norra delar särskilt hårt.

Tio spelare från Linda Sembrants Juventus är fortfarande uppskrivna. Det italienska förbundet har därmed gjort en annan bedömning av läget än exempelvis SvFF.

– Utifrån det vi vet i Sverige är det ett område som är drabbat av stor smitta, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

– Vi ser väldigt mycket i världen nu att det är många olika rekommendationer. Det får vi nog leva med. Men det gäller att vara på hugget hela tiden, tror jag.

”Inget svårt beslut”

Domanski Lyfors stänger inte dörren för att ett eventuellt möte med Italien kan stoppas.

– Vi kommer ta den frågan när det är aktuellt i så fall. Nu har vi två matcher här som vi ska spela mot Tyskland och Norge eller Danmark, säger hon.

Landslagschefen känner att det var rätt att be Sembrant stanna hemma.

– Klart att det var ett tufft beslut med tanke på Linda. Annars var det inget svårt beslut, vi följde de medicinska rekommendationerna och valde att göra på det här sättet, säger Domanski Lyfors.

Vill inte spekulera

Landslagsläkaren Mats Börjensson förtydligar vad som låg bakom beslutet som togs efter långa diskussioner under söndagen.

– Det tar 14 dagar, med den vetskapen vi har nu, innan man kan vara helt säker på att man är smittfri. Det är anledningen till att hon inte är med här, säger Börjesson.

Han vill inte heller svara på vad som händer om Sverige tvingas möta Italien längre fram i turneringen.

– Vi har inga kommentarer på det i nuläget, vi får ta det närmare den matchen. Jag kan inte säga det i dag och vill inte yttra mig om det, säger landslagsläkaren.

Eftersom matchen bara är hypotetisk har inte spelarna hunnit fundera särskilt mycket på det möjliga scenariot.

– Men skulle det bli så litar jag också på att alla runt omkring tar det beslut som är bäst för oss, säger Stina Blackstenius.

Hur ser du på hela situationen?

– Självklart så följer i alla fall jag utvecklingen och läser vad som händer. Samtidigt så litar jag fullt på vårt medicinska team.

Sverige kliver in i Algarve Cup på onsdag då Peter Gerhardssons landslag ställs mot Tyskland.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.