Svenska spelaren bryter med sin finska klubb efter schism

avPetra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Den svenska fotbollsspelaren Erik Törnros och den finska klubben FC Lahti går skilda vägar.

26-åringen upplever att han blivit motarbetat och utfryst under det senaste halvåret, något tränaren Iler Zeneli slår tillbaka mot.

– Jag försöker vara stark för familjen men det har varit en tydlig mobbning, säger Erik Törnros.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Tiden i den finska staden Lahtis var på många sätt fridfull. Familjen trivdes bra och Erik Törnros, som gjort ungdomslandskamper för Sverige, såg i höstas fram emot en ny säsong i den finska ligan.

Men tränarbytet i klubben blev starten på en tung tid för 26-åringen, som tidigare spelat i Gefle och Dalkurd. De första indikationerna kom inför försäsongen i ett samtal från en ledare i klubben.

– De var tydliga redan i november med att jag inte skulle få spela, säger han och fortsätter:

– Han (tränaren) hade inte ens sett mig. Men får man inte spela kör man på ändå, det är inget som hjälper om du grinar. Jag har spelat fotboll professionellt i tio år och har mentaliteten att man gör sitt jobb.

”Väntade vårt andra barn...”

Samtidigt gick hans familj i december igenom en svår tid.

– Då var jag hemma med familjen, vi väntade vårt andra barn och min fru hade dåliga blodvärden. Det var kämpigt under sista delen av graviditeten, mycket på sidan som var mer i fokus än vilken situation jag skulle komma i och jag fick släppa på det och hade fullt fokus på att allt skulle gå som det ska, vilket det gjorde, säger Erik Törnros.

Orsaken till frånvaron hävdar tränaren Ilir Zeneli först att han inte kände till.

– Först och främst skulle han ha kommit tillbaka i december när vi startade försäsongen och han kom inte förrän i januari, säger han på telefon till Sportbladet.

Senare i ett mejl förklarar han:

– Det visste jag inte förrän i januari.

När tvåbarnspappan kom tillbaka i träning i januari möttes de båda för första gången.

– När han kom tillbaka var det första gången som jag träffade honom personligen. Jag pratade med honom och sa att jag såg flera matcher förra säsongen. Jag sa att jag kan inte döma dig som människa för jag kände dig inte. Men han hade inte den karaktär som jag söker hos en spelare, berättar Zeneli och fortsätter:

– Han sa att han ville ha en chans att få mig att ändra min uppfattning och jag sa okej, det får du. Han fick spela nästa match, men inget förändrades så jag sa till honom att han var fri att hitta en lösning.

Tog hans tröjnummer

Erik Törnros  har under den tunga perioden provspelat i Malaysia (med tillstånd av FC Lahti), men pusselbitarna föll aldrig på plats. Tillbaka i Finland fortsatte det som Erik Törnros upplevt som kränkande.

Erik Törnros spelade i en av lagets cupmatcher och tyckte själv att han gjorde en stabil insats och visade attityd.

– Matchen efter var jag sjuk. Sen i den tredje matchen i cupen skrev de att jag var indisponibel på hemsidan.

Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN

Nästa händelse var att Erik Törnros tröja delades ut till en annan spelare i laget.

– Det är heligt. Ett nummer tar man aldrig, det är en oskriven regel. Att han ens tar det steget…? Jag tycker att det är så kränkande.

Enligt 26-åringen stod ledningen i klubben för ett avvikande agerande vid flera tillfällen. Inför en match var svensken uttagen i matchtruppen, för att strykas en timme före match. Han plockades dessutom borta från lagets informationskanal, en Whats App-grupp och hans namnskylt i omklädningsrummet ska ha tagits ner.

”Ingen har behandlat honom dåligt”

Har du fått någon förklaring till alla händelser?

– Jag har inte fått en officiell förklaring mer än att jag inte passar in i hans filosofi. Det är det enda som jag har hört, säger Törnros.

När Sportbladet frågar tränaren om han kan förstå svenskens känslor svarar han så här:

– Nej, jag kan förstå att han känner sig lite illa till mods, men ingen har talat illa om honom eller behandlat honom dåligt. Vi har svarat på hela samtal, vi har förklarat sedan början att detta är hur vi tänker. Jag tycker att vi har behandlat honom med dignitet som människa.

Parterna har nu bestämt sig för att gå skilda vägar.

– Vi har kommit överens och det känns bra. Det känns skönt att slippa kriga sig igenom detta varje dag och vi jobbar för att hitta en ny klubb, säger Erik Törnros.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Fotboll

Finland